ljubljana9.jpg

SREČANJE HADŽIJEV IN IKRAR DOVA

Ljubljana, 23. november 2008, (MINAS) – V soboto, 22. novembra 2008, kot je bilo napovedano, je bilo organizirano srečanje hadžijev (tistih, ki so romali v Mekko oz. se letos odpravljajo v Mekko) in ikrar dova (molitev ob odhodu na romanje) v Ljubljani. Ob tej priložnosti se je zbralo okrog dvesto hadžijev iz cele Slovenije in oseminpetdeset hadžijev, ki se letos odpravljajo v Mekko.

 

 

Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji je dobil kot darilo petdeset prostih mest za romanje od Ministrstva za hadž Savdske Arabije. Pet oseb bo romalo v organizaciji Al-Kiram iz Avstrije in tri osebe preko Rijaseta Islamske skupnosti v BiH.

Tako je bil včeraj najprej organiziran seminar za bodoče hadžije. Predaval je in praktično pokazal določene obrede imam iz Maribora Ibrahim Malanović, ki je Mekko obiskal in romal velikokrat. On je glavni vodič letošnjih romarjev iz Slovenije.

Sledil je poseben program pripravljen za to priložnost. Pevski zbor Medžlisa Islamske skupnosti Ljubljana je prepeval ilahije povezane s peto islamsko praktično dolžnostjo.

Prisotne je nagovoril mufti dr. Nedžad Grabus. Zahvalil se je Ministrstvu za hadž in imamu Ibrahimu Malanoviću za darilo, ki so ga prejeli muslimani v Sloveniji. V svojem nagovoru je poudaril pomembnost hadža. Po njegovih besedah mora oseba, ki opravi peto praktično islamsko dolžnost paziti na svoje obnašanje. Hadžije morajo biti vzor v džematu.

Omenil je tudi projekt izgradnje Islamskega kulturnega centra ter pozval, da se vsi vključijo v reševanje tega vprašanja. Nakup zemljišča je prioriteta. Zato upa, da bodo muslimani v Sloveniji uspeli v čim krajšem roku zbrati potrebna sredstva in kupiti zemljišče, ki je namenjeno za izgradnjo džamije.

Mufti dr. Nedžad Grabus je na koncu prebral ikrar dovo (molitev) in zaprosil Vzvišenega Boga, da sprejme hadž vseh bodočih romarjev iz Slovenije.

Sledilo je druženje hadžijev ob pripravljenem prigrizku, ki so ga sponzorirale hadžije iz džemata Ljubljana in članice Ženskega združenja Zemzem.

Čestitamo Izvršnemu odboru Medžlisa Islamske skupnosti Ljubljana za odlično organizacijo tega dogodka posebej pa imamu Senadu Karišiku.

Letošnji romarji v organizaciji Islamske skupnosti v RS so: Alagić Adis, Alić Ismet, Amet Ahmed, Arifi Alush, Avdić Fehim, Avdić Sadeta, Bajraktarević Esad, Crnolić Nure, Demiroski Remzi, Emrić Hadžija, Emrić Safet, Ferizović Esma, Ganiu Akija, Ganiu Seare, Hasanić Esma, Hasanić Hasan, Hasanić Islam, Husanović Semiz, Jakupović Safet, Jašarević Muharem, Jašarević Salla, Kovačević Hasan, Kržalić Izudin, Kudić Zilhad, Kurspahić Smail, Kurspahić Almir, Mahmić Edhem, Muleci Hamdi, Omeradžić Ajiz, Osmani Ali, Osmani Ajshe, Osmani Džezmi, Porić Ela, Porić Nevzet, Rizvanaj Rahman, Smajć Fahrudin, Sujković Ishak, Svraka Zijad, Toroman Osman, Varmaz Adem, Zećiri Ajse, Zećiri Salih, Ziberi Sait, Šaćirović Ismet, Šabanović Ale, Šehić Aziz, Seferović Zikrija, Seferović Mirsada, Lelić Abdija, Mustafić Nevres in Jusufagić Hasan.

 

ljubljana1.jpg

 

ljubljana3.jpg

 

ljubljana4.jpg

 

ljubljana5.jpg

 

ljubljana8.jpg

 

ljubljana9.jpg

 

ljubljana11.jpg

 

ljubljana12.jpg

 

ljubljana13.jpg

 

ljubljana14.jpg

 

 

ljubljana15.jpg

 

ljubljana2.jpg