sarajevo5.jpg

DONATORSKA VEČERJA V SARAJEVU ZA LJUBLJANSKO DŽAMIJO

Sarajevo, 19. november 2008, (MINAS) – V sredo, 19. novembra 2008, je bila v sarajevski Zetri organizirana donatorska večerja za Islamski kulturni center v Ljubljani.

 

 

Ob tej priložnosti se je v Zetri zbralo okrog petsto pomembnih oseb iz bošnjaškega naroda na čelu z reisu-l-ulemo dr. Mustafo Cerićem.

Glavni organizator ob pomoči reisu-l-uleme dr. Cerića oz. Rijaseta je bil Medžlis Islamske skupnosti Sarajevo na čelu z glavnim imamom Feridom Dautovićem in predsednikom Jusufom Zahiragićem. Poleg njiju so bili v organizacijskem odboru direktor Radia BIR g. Remzija Pitić, novinar Mufid Memija, predsednik skupščine Kantona Sarajevo g. Denis Zvizdić in drugi.

Za kulturni del večera so poskrbeli Zejid Šoto z interpretacijo ilahije El-muallim in ženski pevski zbor Alegro iz Sarajeva.

Prisotne je najprej nagovoril glavni imam sarajevski Ferid Dautović. V svojem nagovoru je izpostavil enotnost in podporo, ki jo s tem projektom nudijo Bošnjaki iz Sarajeva muslimanom v Sloveniji. Zahvalil se je nekaterim donatorjem za donacije, ki so jih prispevali za ljubljansko džamijo.

Dr. Nedžad Grabus, mufti je predstavil Islamsko skupnost v Sloveniji, kako je organizirana, kaj so njeni problemi, prednosti ipd. V nadaljevanju je govoril o Islamskem kulturnem centru v Ljubljani. Omenil je nedavno izjavo novega ameriškega predsednika Baraka Obame, ki je povedal: »Yes, We can«. To pomeni da tudi muslimani v Sloveniji lahko dosežemo svoj cilj. Po njegovem mnenju so človeške pravice eno in možnosti uresničevanja istih drugo.

Zahvalil se je vsem prisotnim in končal svoj nagovor s trditvijo, da je reisu-l-ulema Sulejman Kemura začel ta proces glede džamije v Ljubljani. Prepričan je da bo reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić v času svojega mandata to vprašanje končno rešil.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je spomnil na knjigo vakifov oz. donatorjev v katero bodo vpisana imena vseh tistih, ki bodo pomagali projekt ljubljanske džamije. »Evropa bo tukaj v Sarajevu in Sarajevo bo v Evropi oz. Evropski uniji. Prišel bo čas, ko bodo naši otroci nemoteno odhajali v Ljubljano, brez meja. Takrat bodo lahko videli knjigo vakifov za ljubljansko džamijo. Če ne bodo našli naših imen v tej knjigi ne bodo oni krivi ampak bomo krivi mi. Muslimanom v Sloveniji je potrebna duhovna podpora. Tudi džamija v Zagrebu je čakala sedemdeset let na začetek izgradnje. Prišel je r. Salim Šabić, ki je to vprašanje končal. Ljubljana je dobila svojega Salima Šabića v osebi dr. Nedžada Grabusa. On je multi discipliniran imam, ki lahko opravlja različna dela. Ko je odhajal v Sloveniji je samo prosil za podporo. Njegov odnos do dela si zasluži našo podporo. V preteklem času sem ga preverjal. Nikoli ni rekel, da muslimani ne moremo zbrati ta denar in zgraditi džamijo v Ljubljani. Na podlagi tega sem spoznal, da nikoli ne smemo uporabljati glagole kot so ne moremo, ne znam in ne dajo. Izgradnja džamije v Ljubljani je velik projekt toda noben projekt takšnega tipa ni ostal nedokončan. Pričakoval sem, da bo Slovenija potem, ko ni vrnila denarja varčevalcem Ljubljanske banke, ko vsakodnevno uvaža svoje izdelke v BiH in podobno, dala zemljišče za džamijo brezplačno. Žal se muslimani moramo izboriti za vsak gram svojih pravic in to tudi dobro plačati. Veseli me, ker se bo Slovenija vpisala na listo držav v katerih se spoštujejo človeške pravice«, je sklenil svoj nagovor reisu-l-ulema dr. Cerić.

 

Tudi tokrat zaradi poslovne tajnosti Islamske skupnosti ne bomo objavili končni izkupiček večera.

 

sarajevo1.jpg

 

sarajevo3.jpg

 

sarajevo4.jpg

 

sarajevo5.jpg

 

sarajevo6.jpg

 

sarajevo7.jpg

 

sarajevo8.jpg

 

sarajevo9.jpg

 

sarajevo10.jpg