log pod mangartom.jpg

MUFTI DR. NEDŽAD GRABUS V LOGU POD MANGARTOM OBSODIL VANDALIZEM NA VOJAŠKEM POKOPALIŠČU

Ljubljana, 12. november 2008, (MINAS) – V sredo, 12. novembra 2008, je mufti dr. Nedžad Grabus, skupaj s tajnikom IS Nevzetom Porićem in imamom iz Škofja Loke Ifetom Suljićem, obiskal vojaško pokopališče iz Prve svetovne vojne v Logu pod Mangartom kjer je bil povzročen vandalizem na nagrobnih spomenikih muslimanskih vojakov.

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je bila uradno obveščena s strani Upravne enote Tolmin o vandalizmu oz. skrunitvi muslimanskih nagrobnih spomenikov v petek, 07. novembra 2008. Zaradi preiskave in čiščenja nišanov oz. spomenikov so predstavniki Islamske skupnosti počakali z obveščanjem javnosti vse do torka, 11. novembra 2008.

V sredo, 12. novembra 2008, se je mufti dr. Nedžad Grabus s svojimi sodelavci prepričal, da je vsa nastala škoda popravljena in so nišani oz. spomeniki očiščeni od vseh nacionalističnih napisov, ki so bili na njih napisani.

Mufti dr. Nedžad Grabus je izrazil obžalovanje, da so bili v dneh, ko je svet praznoval 90. obletnico konca prve svetovne vojne, grobovi muslimanskih vojakov oskrunjeni z nacionalističnimi znaki. Izpostavil je pomen strpnosti in dejal, da gre za dejanja vandalov, na podlagi katerih ne gre soditi o položaju Islamske skupnosti v Sloveniji nasploh. Položaj muslimanov v Sloveniji je ocenil kot zadovoljiv, odprta vprašanja pa rešujejo s pristojnimi organi. Po njegovem mnenju tovrstni vandalizem ne sodi v civilizacijo nobenega evropskega naroda. “Obsojamo takšna dejanja. Vsi se moramo truditi učiti ljudi, kaj pomeni strpnost, saj je to največja stopnja moči,” je dejal. “Ti ljudje potrebujejo mir,” je še dodal. Ob tem se je zahvalil upravni enoti Tolmin, ki je poskrbela za čiščenje grobov. Posebej se je zahvalil načelniku Upravne enote Tolmin g. Zdravku Likarju, ki je bil tudi danes na kraju dogodka.

Ob koncu obiska pokopališča v Logu pod Mangartom se je mufti dr. Nedžad Grabus srečal na Policijski postaji Bovec s komandirjem Seadom Jušićem. Oba sta se strinjala, da takšna dejanja ne sodijo v 21. stoletje. G. Jušić je obljubil, da bo Policija naredila vse kar je v njeni moči, da bi odkrila storilce tega vandalizma.

Istega dne so bili o podobni obliki vandalizma obveščeni tudi tolminski policisti, kjer je neznani storilec oskrunil kapelico iz 1. svetovne vojne v kraju Gabrje pri Tolminu.

V Logu pod Mangartom so bile številne novinarske ekipe in sicer RTVSLO, Pop-tv (24ur), Akanal (Svet), Delo, Večer in Primorske novice.

O tem si lahko preberete več informacij povezavah: 24ur.com; RTVSLO.si; DELO.si; DNEVNIK.si