wels4.jpg

OTVORITEV MESDŽIDA (DŽAMIJE) V WELSU (AVSTRIJA)

Wels, 10. in 11. oktober 2008, (MINAS) – V petek, 10. in soboto 11. oktobra 2008, se je dr. Nedžad Grabus, mufti skupaj s tajnikom Nevzetom Porićem in predsednikom IOM Ljubljana Midhatom Alagićem udeležil slovesnosti ob svečani otvoritvi mesdžida oz. džamije v Welsu v Avstriji.

 

 


Džemat Wels je eden od manjših džematov v Avstriji. Vključenih je okrog 350 družin. Pred dvema lotoma so kupili objekt, ki so ga preuredili za svoje potrebe. Objekt vsebuje okrog 500 kvadratnih metrov uporabne površine. Objekt vsebuje molitveni prostor, družabne prostore, učilnice za verouk, pisarne in stanovanje.

Najprej je bil organiziran mevlud v petek zvečer. Program so izvedli imami iz Avstrije, pevski zbor Arabske iz Zagreba in glavni imam Zagrebške džamije hfz. Aziz Alili. Prisotne je nagovoril dr. Nedžad Grabus, mufti Islamske skupnosti v Sloveniji.

V soboto je bila organizirana slovesnost in odprtje objekta. Poleg delegacije iz Slovenije so slovesnosti prisostvovali številni gostje iz Avstrije. Med drugim je bil prisoten predsednik Islamske skupnosti na avstrijskem Anas Schakfeh, župan Welsa dr. Peter Kots, mestna svetnica Silvira Huber, državnozborski poslanec Franz Kirchgatterer, predstavniki drugih verskih skupnosti in drugi.

Prvi je prisotne nagovoril imam džemata Wels hfz. Senad Podojak, ki se je zahvalil vsem prisotnim za pomoč pri realizaciji projekta nakupa in preureditve objekta. Po njegovih besedah je bil to dan, ki bo zapisan v zgodovino muslimanov Welsa. To bo hiša kako za muslimane tako tudi za ne muslimane.

Predsednik IS Avstrije Anas Schakfeh je v svojem nagovoru izpostavil pomembnost Bošnjakov v Avstriji, ki so najboljši primer integracije v družbo. Zahvaljujoč njim je bil islam in muslimani leta 1912 priznan v Avstriji. Povedal je še da imajo muslimani svoje mesto v Avstriji. Ta center je dokaz, da muslimani ustvarjajo vrednote brez obremenitve davkoplačevalskega denarja. Muslimani v Avstriji ne želijo nič več kot jim je zagotovljeno v njihovih pravicah je sklenil Schakfeh.

Župan Welsa dr. Peter Kots je čestital domačinom za uspešno realizacijo projekta. Po njegovem mnenju je ta center most med ljudmi v tem mestu. Veseli ga, da se muslimani v Welsu počutijo lepo in prijetno. Wels mora biti odprto mesto. Zato se veseli ponovnega srečanja z muslimani.

Dr. Nedžad Grabus, mufti IS se je najprej zahvalil za povabilo, da sodeluje na tej svečanosti. Po njegovem mnenju bo ta mesdžid oz. džamija v Welsu mesto, ki bo reflektiralo bošnjaško kulturo v Avstriji. To je mesto, ki bo čuvalo generacije, ki ga danes obiskujejo in generacije, ki ga bodo obiskovale. Islamska skupnost v Avstriji ima že stoletno tradicijo delovanja v Avstriji. Zato je pomembno, da se ta pozitivna praksa nadaljuje tudi v prihodnosti. Muslimani, ki živimo na Zahodu bogatimo družbo v kateri živimo. Poleg drugih aktivnosti bo ta mesdžid mesto srečevanj muslimanov in kristjanov. Zelo pomembno je da se medsebojno spoznamo.

Ob koncu nagovora je podaril imamu hfz. Senadu Podojku sliko džamije v Logu pod Mangartom, ki so jo bošnjaški vojaki zgradili leta 1916. Ta džamija je, po besedah muftija, primer razumevanja, tolerance in sobivanja med ljudmi različnih verskih prepričanj.

Ob iskrenih čestitkah v svojem in imenu IS Slovenije je dr. Grabus sklenil svoj nagovor.

Čast svečane otvoritve objekta je pripadla imamu hafizu Senadu Podojku, imamu v Welsu.

 

wels3.jpg

 

wels4.jpg

 

wels5.jpg

 

wels6.jpg

 

wels7.jpg

 

wels8.jpg

 

wels9.jpg