dobrodelni _koncert1.jpg

DOBRODELNI KONCERT: KARL JENKINS – THE ARMED MEN:

 

 

Ljubljana, 30. marec 2008, (MINAS) – V nedeljo, 30. marca 2008 je bila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani prvič v Sloveniji izvedena čudovita skladba Karla Jenkinsa: The Armed Man – A Mass For Peace /Oboroženi mož .

 

Na koncertu poleg skoraj 200 članskega zbora in orkestra sodeloval imam Samir Jusić, ki je interpretiral ezan (klic k molitvi) in dramski igralec Pavle Ravnohrib.  Jenkins je ustvaril čudovito glasbeno fresko, izredno sugestivno, močno, veličastno in raznoliko, ki se na koncu izteče v učinkovit poziv: Nikoli več vojne! V libretu se stalni mašni spevi prepletajo z odlomki iz Kur'ana, Hindu Mahàbharàte ter književnikov Maloryja, Drydena, Swifta, Tennysona in Kiplinga. Besedilo je Jenkins uglasbil izredno učinkovito. Združil je na videz nezdružljivo in npr. uvrstil muezinov klic k molitvi ob bok Palestrini in brazilskemu ritmu bobnov.  Kantato izvajajo po vsem svetu, tokrat pa je doživela prvo izvedbo tudi v Sloveniji. Koncert je bil dobrodelen, ki ga je priredila Slomškova ustanova v podporo nadarjenim in socialno šibkejšim dijakom in študentom.  

Slavnostni govornik je bil predsednik Vlade Republike Slovenije g. Janez Janša. V imenu Islamske skupnosti v RS se je koncerta udeležil tajnik IS Nevzet Porić.

 

 

dobrodelni _koncert2.jpg