hg1.jpg

PROSLAVA OB NOVEM HIDŽRETSKEM 1429. LETU

Ljubljana, 15. januar 2008, (MINAS) – V soboto, 12. januarja 2008 je Mešihat Islamske skupnosti v Sloveniji organiziral Mevlud ob novem hidžretskem letu. Namreč, novo 1429. hidžretsko leto se je začelo v četrtek, 10. januarja 2008 toda zaradi delavnika je bila proslava prestavljena na 12. januar 2008.

 

Program so izvedli imami s področja Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji. Na začetku je prisotne pozdravil imam Zagrebške džamije in profesor zgodovine islama v Zagrebški medresi g. Mirza Mešić. V svojem nagovoru je spomnil na nekatera dejstva, ki so povezana s hidžro (preselitvijo). Čestital je in zaželel veliko sreče, zdravja in veselja v novem letu vsem zbranim, ki jih je bilo nekaj sto.

 

Kot posebni gost je bil hafiz Aziz Alili, glavni imam Zagrebške džamije in profesor kiraeta (branje Kur'ana) v Zagrebški medresi. S svojim milozvočnim glasom je navdušil prisotne vernike in vernice. Recitiral je Kur'an, mevlud (spev o Poslancu, a.s.) ilahije (pobožne pesmi) itd. Ob koncu je nagovoril prisotne. Ob svoji čestitki novega leta je čestital novo leto tudi v imenu muftija Ševke Omerbašića.

 

Na koncu je prisotne nagovoril mufti Nedžad Grabus. V svojem nagovoru je primerjal čas v katerem so prvi muslimani skupaj s Poslancem, a..s., naredili hidžro in današnji čas v katerem živimo. Povedal je, da so Muhammed, a.s., in muslimani živeli nekaj časa v Mekki in točno so vedeli kdo je njihov sovražnik. Torej, sovraštvo je bilo direktno brez skrivanja. Toda, ko so se preselili v Medino so se srečevali z ljudmi, ki so navidez podpirali islam in vero v Boga toda v svojih srcih so skrivali sovraštvo do muslimanov in poslanca Muhammeda, a.s. Takšni so bili redki toda nevarni. Ob tem je opozoril, da verniki in vernice moramo biti iskreni, močni in dostojanstveni v izpovedovanju svoje vere v Enega Boga. Pozval je vse dobronamerne ljudi, da se vključijo v projekte, ki jih organizira Islamska skupnost v Sloveniji posebej pa tiste, ki se tičejo ureditve delovanja Islamske skupnosti v Sloveniji.

 

Po končanem mevludu je sledil ognjemet ob novem letu in podelitev daril za najmlajše.

 

Naslednje leto bo muslimansko novo leto sovpadalo z novim gregorijanskim 2009. letom. Namreč, muslimani računamo čas po luninih menah. Lunarno leto je krajše za deset dni od gregorijanskega leta. Tako se vsi muslimanski prazniki premikajo vsako leto za deset dni.

 

Ob koncu večera je muallima Emina Mešić iz Zagreba imela predavanje za ženski del džemata, ki ga je organiziralo Žensko združenje Zemzem.

 

 

hg2.jpg

 

hg3.jpg

 

hg4.jpg

 

hg5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hg6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 hg7.jpg

 

hg8.jpg