otv1.JPG

KONČAN PRVI DEL OBNOVE OBJEKTA NA PRŽANU

 

Ljubljana, 19. januar 2008, (MINAS) – V soboto, 19. januarja 2008 v popoldanskih urah je bila organizirana svečana otvoritev obnovljenih prostorov na objektu Islamske skupnosti v RS – Medžlis Ljubljana na Pržanu.

 

V nekaj mesecih so člani Islamske skupnosti v Ljubljani uspeli obnoviti prvi del objekta, ki bo namenjen za izobraževanje. Namreč, obnovljeni so prostori, ki bodo namenjeni za učilnice in knjižnico. Pripravljeni sta dve veliki učilnici, ki ustrezajo modernim standardom ureditve takšnih prostorov. To bo mesto na katerem se bodo lahko izobraževale vse generacije, od tistih najmlajših preko srednješolcev, študentov do odraslih, ki želijo pridobiti znanje iz islama oziroma nekega drugega področja. V prvem delu obnove so pripravljene tudi dve abdesthani (umivalnici), moška in ženska.

 

Skoraj celotna obnova je potekala na podlagi donacij, ki so jih prispevali člani Islamske skupnosti v Sloveniji in prostovoljnega dela posameznikov, ki so vložili ogromno število ur v obnovi objekta. Med njimi je vladal in še vedno vlada velik optimizem za napredek Islamske skupnosti v Sloveniji. Tudi oni se zavedajo glavne prioritete Islamske skupnosti, ki konstantno poudarja pomembnost izobraževanja in vzgoje. To je temelj za napredek Skupnosti kot tudi širše društvene skupnosti v kateri živimo. Plodovi njihovega dela so vidni danes toda še bolj se bodo poznali čez nekaj let, ko bomo videli rezultate, ki bodo ustvarjeni v našem džematu.

 

Simbolično je trak pri otvoritvi prerezal g. Ismet Porić skupaj s svojim sinom g. Nisvetom Porićem. Onadva sta bila največja donatorja, ki sta ogromno prispevala pri obnovi teh prostorov. Oče je prispeval denarna sredstva, sin je pa poskrbel za opremo učilnic kot so LCD televizor in projektor za video projekcijo. Prosimo Boga, da jih nagradi za njihovo dobro delo.

 

Po otvoritvi je mešani pevski zbor Medžlisa Ljubljana poskrbel za kulturni del z izvedbo dveh prekrasnih ilahij (pobožne pesmi). Potem je prisotne nagovoril mufti Nedžad Grabus. V svojem nagovoru se je najprej zahvalil vsem tistim, ki so na kakršenkoli način prispevali za obnovo teh prostorov. Posebej pa se je zahvalil g. Ismetu Poriću in g. Nisvetu Poriću za njihove donacije, ki so jih prispevali za Islamsko skupnost v Sloveniji. Zahvalil se je tudi g. Ekremu Šabiću kot največjemu donatorju za Islamsko skupnost v Sloveniji v preteklem letu, potem g. Midhatu Alagiću, g. Nuriji Pašiću in ostalim. Zahvalil se je tudi članom Izvršnega odbora Medžlisa Ljubljana, ki so vložili veliko v obnovo objekta. Posebej je pozdravil in zaželel dobrodošlico bosansko-hercegovskem veleposlaniku nj. eksc. g. Izmirju Taliću. V nadaljevanju je govoril o pomembnosti dogodka, ki smo ga pravkar doživeli. Za njega je to velik korak naprej. Ljubljanski džemat je začel znova in čez nekaj let bodo vidni premiki z mrtve točke. Obnova prostorov, ki bodo namenjeni za izobraževanje so pomemben korak naprej v organizaciji verskega življenja v Ljubljani in okolici v kateri živi okrog 15.000 muslimanov. Mufti Grabus je čestital vsem prisotnim za njihovo odločnost, da podprejo projekte Islamske skupnosti v Sloveniji. Eden od teh projektov je sigurno priprava prostorov za boljše funkcioniranje džemata. Ob koncu je pozval hafiza Aziza Alilija, ki je posebej za to priložnost prišel iz Zagreba v Ljubljano, da interpretira najprej ezan (klic k molitvi), ker je to navada, da se ob takšnih prilikah interpretira ezan ter, da interpretira določeni del Kur'ana.

 

Hafiz Aziz Alili se je zahvalil za povabilo. Povedal je še, da se vedno z veseljem odzove povabilu ljubljanskega muftija, ker sta onadva sošolca iz srednje šole ampak tudi zaradi tega, ker muftija Nedžada Grabusa čuti kot svojega muftija ne glede na to, da živi na področju Mešihata Islamske skupnosti na Hrvaškem. Potem je v svojem stilu navdušil prisotne z interpretacijo najprej ezana potem pa z ilahijo in Kur'anom.

 

Ker je 19. januar 2008 sovpadal z 10. muharremom, ki po koledarju Islamske skupnosti označuje jevmu-l-ašuro so članice Ženskega združenja Zemzem pripravile hrano, ki se imenuje ašura in so jo delile prisotnim ob koncu programa.

 

 

otv2.JPG

 

otv3.JPG

 

otv4.JPG

 

otv5.JPG

 

otv6.JPG

 

otv7.JPG

 

otv8.JPG

 

otv9.JPG

 

otv10.JPG

 

otv11.JPG

 

otv13.JPG