sh11.JPG

SREČANJE HADŽIJEV V MARIBORU

 

Ljubljana, 24. november 2007, (MINAS) – V soboto, 24. novembra 2007 je bilo organizirano srečanje hadžijev (romarjev) v Mariboru.

 

 

Namreč, Mešihat Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji je uvrstil v svoj koledar aktivnosti za leto 2007 tudi srečanje hadžijev. Po lanskem srečanju, ki je bilo organizirano na Jesenicah, se je Izvršilni odbor Medžlisa Maribor na čelu s predsednikom g. Hilmom Avdićem in imamom Ibrahimom Malanovićem ponudil za letošnjo organizacijo tovrstnega srečanja. Tako so se danes v Mariboru srečali številne hadžije iz cele Slovenije. Samo v džematu Maribor živi 33 oseb, ki so obiskale Mekko in opravile hadž oziroma peto islamsko praktično dolžnost.

 

sh1.JPG

 

Po opravljeni opoldanski molitvi je prisotne najprej nagovoril tajnik Islamske skupnosti g. Nevzet Porić, ki je v imenu Mešihata Islamske skupnosti v RS in v imenu muftija Nedžada Grabusa, ki je bil odsoten, pozdravil vse prisotne ter se zahvalil in čestital organizatorjem za vse kar so naredili za organizacijo te manifestacije. Seznanil je prisotne, da je Mešihat Islamske skupnosti v RS letos prvič organiziral potovanje na hadž. Letos se bo v Mekko odpravilo 17 romarjev iz Slovenije v organizaciji Mešihata IS. Imam Ibrahim Malanović je glavni koordinator organizacije hadža kot tudi glavni vodič za romarje iz Slovenije, ki bo skupaj z ostalimi verjetno 10. decembra 2007 odpotoval v Mekko. Ob koncu je opravičil muftija Nedžada Grabusa zaradi njegove odsotnosti. Namreč, mufti Nedžad Grabus sodeluje 24. in 25. novembra 2007 na zelo pomembni konferenci o islamu na Dunaju.

 

sh2.JPG

 

Potem je predsednik Izvršilnega odbora Medžlisa Maribor g. Hilmo Avdić spregovoril par besed. Izrazil je dobrodošlico vsem prisotnim. Posebej se je zahvalil Mešihatu Islamske skupnosti v RS za zaupanje, ki so ga dobili za organizacijo tako lepe in pomembne manifestacije.

 

 sh3.JPG

 

Samir Jusić, imam v Kočevju je spregovoril o predpisih hadža. Imam Jusić je v svojem predavanju povzel tiste najbolj pomembne točke, ki se tičejo tistih, ki bodo letos romali v Mekko in Medino. Namreč, imam Samir Jusić je študiral v Medini in so mu ti kraji zelo znani. Ob svojem nagovoru vernikov je pričaral sliko celotnega romanja od začetka do konca.

 

sh4.JPG

 

Jeseniški imam Sead Karišik je vsem tistim, ki se letos odpravljajo v Mekko in Medino zaželel srečno in varno pot. Opozoril je na simboliko nekaterih predpisov s katerimi se bodo romarji srečevali v času romanja.

 

sh5.JPG

 

In na koncu programa je prisotne nagovoril tudi namestnik predsednika Mešihata g. Ibrahim Malanović V Svojem nagovoru je povzel hadis (govor Poslanca, naj je mir z njim) Božjega poslanca Muhammeda, a.s., ki je povedal, da se islam temelji na pet stebrov. O vsakem stebru je imam Malanović dal zelo lepo in koristno razlago. Na koncu je poudaril zadnji steber, ali zadnjo dolžnost, dolžnost hadža ali romanja. Citiral je del kur'anskega ajeta (stavka) v katerem Vzvišeni Bog pravi: »Romati v Mekko je dolžan vsak tisti, ki za to ima možnosti, tisti pa, ki ne veruje – Bog ni odvisen od nikogar«. On je razumel ta zadnji del ajeta na način, da tisti, ki ne veruje, da mora opraviti peto praktično dolžnost dela samo sebi škodo, ker Vzvišeni Bog ni odvisen od nikogar. Ob koncu nagovora je dal podporo sedanjemu muftiju Nedžadu Grabusu, ki je po njegovih besedah vnesel svežino v delovanju Islamske skupnosti v Sloveniji. Pozval je tudi vernike in vernice, da ga podprejo pri njegovem delu v Sloveniji, ker so rezultati vidni in lahko smo srečni, ker imamo takšno osebo na čelu naše Skupnosti.

 

sh6.JPG

 

Sledilo je kosilo in druženje hadžijev iz cele Slovenije.

 

sh7.JPG

 

sh12.JPG

 

sh13.JPG

 

sh14.JPG

 

sh8.JPG

 

sh9.JPG

 

sh10.JPG