Visoko3.JPG

PREDSTAVNIKA ISLAMSKE SKUPNOSTI NA SEMINARJU V VISOKEM

 

Visoko, 26. november 2007, (MINAS) – Od ponedeljka 26. do četrtka 29. novembra 2007 bo potekal seminar v Visokem, ki ga je organizirala Islamska banka za razvoj. Seminarja, ki poteka v Visokem (Medsresa »Osman ef. Redžović«), sta se udeležila v imenu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji njen tajnik Nevzet Porić in imam v Kočevju g. Samir Jusić.

 

 

Islamska banka za razvoj (IDB) je bila ustanovljena  s strani Organizacije Islamske Konference (OIC), 18. decembra 1973. Njen namen je pospeševati ekonomski razvoj in socialni napredek v številnih muslimanskih skupnostih v svetu. Tako je tudi v Bosni in Hercegovini organiziran seminar, ki se ga udeležujejo predstavniki iz Bosne in Hercegovine, Slovenije, Bolgarije, Srbije, Makedonije, Kosova in Turčije.

 Visoko2.JPG 

Na otvoritvi je spregovoril reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, ki se je ob tej priložnosti najprej zahvalil predstavnikom Islamske banke za razvoj za vse tisto kar so prispevali za razvoj izobraževalnih institucij v Bosni in Hercegovini. Povedal je da je bilo izbrano pravo mesto za organizacijo takšnega srečanja, ker je IDB odgovorna za delovanje medrese »Osman ef. Redžović«, ker so v preteklosti veliko sodelovali in pomagali Medresi pri različnih projektih. Po Reisovem mnenju je to priložnost, da se naučimo kako biti domačin oziroma na kakšen način voditi Skupnost. Povedal je še da obstajajo tri vrste ljudi: Tisti, ki se spominjajo, tisti, ki mislijo in tisti, ki sanjajo. Mi smo tisti, ki sanjamo o islamski univerzi, ki bo verjetno ustanovljena v Sarajevu in se bo imenovala »Univerza Gazi Husrev-beg«. Ob tem je dodal, da jo bo verjetno gradil, dr. Enes Karić, ki je sedel v prvi vrsti. Pričakuje, da bo IDB pri tem veliko pomagal. In na koncu je čestital Dan državnosti BiH, ki je bil v nedeljo, 25. novembra toda praznik je bil prenesen na ponedeljek.

 

Sledila so predavanja o Viziji Islamske banke za razvoj v naslednjih letih, o vlogi islamskih nevladnih organizacij, edukacija je ključ za razvoj društva, vakuf in mikrofinanciranje kot servis za revne, islamsko bankirstvo in drugo.

 

Visoko4.JPG

 

V naslednjih dneh se bodo udeleženci seminarja seznanili z aplikacijami in ocenah odobritve projektov, potem kako implementirati in voditi projekte, kako voditi projekt IDB za štipendije, kako razvijati islamski način vodenja, kako sprejemati odločitve, kako razporejati finance v nevladnih organizacijah itd.