it4.JPG

VELEPOSLANIK BiH O AKTUALNI POLITIČNI SITUACIJI V BiH

 

Ljubljana, 23. november 2007, (MINAS) – V petek, 23. novembra 2007 je bila organizirana tribuna in pogovor v Ljubljani z Veleposlanikom BiH Nj. Eksc. Izmirjem Talićem.

 

 

Veleposlanik BiH g. Izmir Talić je najprej predstavil aktualno politično situacijo v BiH. V svojem uvodu je povedal, da je situacija zelo težka, ker Svet ministrov (vlada) ne dela. Pravzaprav je v tehničnem mandatu. Po njegovem mnenju je zelo zakomplicirana politična ureditev Bosne in Hercegovine. Bosna in Hercegovina je razdeljena na dve entiteti in en distrikt za kar je potrebna ogromna administracija, ki je trenutno nefunkcionalna in bi jo bilo treba spremeniti. Trenutno sta dve zelo pomembni vprašanji pred Bosno in Hercegovino, ki jih mora rešiti pred podpisom sporazuma o stabilizaciji in združitvi. Prvo je reforma policije in vprašanje javnega servisa Bosne in Hercegovine. Zapletlo se je na reformi policiji in zaradi tega je, dobrim delom, nastala politična kriza v BiH. Tudi odločitev visokega predstavnika v BiH g. Miroslava Lajčaka je pripomogla za današnje stanje, ker bosanski srbi tega niso želeli sprejeti in so odstopili s pomembnih funkcij in so z odstopom povzročili politično krizo. Svoj uvodni del je g. Talić končal s trditvijo, da še vedno obstaja realna možnost, da se Sporazum o stabilizaciji in pridružitvi Bosne in Hercegovine tudi podpiše.

 

it1.JPG

 

Sledil je pogovor z veleposlanikom BiH. Eno od prvih in osnovnih vprašanj je bilo ali obstaja možnost ponovne vojne v BiH? G. Izmir Talić je povedal, da leta 1992 nihče v Bosni ni pričakoval, da se bo vojna zgodila, ki je zahtevala na stotine tisoč žrtev. Po njegovem mnenju vse je možno toda, on verjame, da vojne v Bosni ne bo ter, da se bo nastala kriza kmalu rešila in Bosna in Hercegovina bo nadaljevala svojo evropsko pot.

 

it3.JPG

 

Prisotne je zanimalo tudi kaj bo z Bosno, če Kosove doseže svojo neodvisnost, potem so sledila vprašanja o dvojnih državljanstvih, vprašanje manjših v Sloveniji, sporazum o zdravstvenem zavarovanju, vprašanju bosansko-hercegovskega primorja itd.