SPOROČILO ZA JAVNOST OB ZAČETKU RAMAZANA

 

Ljubljana, 12. september 2007, (MINAS) – V četrtek, 13. septembra 2007 se začenja mesec ramazan in bo trajal 29 dni. Muslimanski koledar se ravna po Luninih menah, zato se začetek svetega meseca vsako leto v primerjavi z gregorijanskim koledarjem premakne za 10 dni. Konec ramazana oziroma bajram bo letos 12. oktobra.

 

Ramazan je mesec posta in osebnega napredovanja v veri. V tem času muslimani izpolnjujejo svojo tretjo praktično dolžnost – dolžnost posta. Mesec ramazan z močjo milosti Vzvišenega Boga poveže srca vernikov in duhovno okrepi njihove duše. Človek je bitje pozabljivosti kot pravi Vzvišeni Bog. Ramazan je dober opomnik kako hitro mine eno leto. Ramazanski čas je čas številnega dobra. Verniki in vernice po celem svetu pričakujejo ramazan s posebnim veseljem.

 

Ramazan je tudi mesec Razodetja Kur'ana. Namreč, Bog je v mesecu ramazanu razodel prve stavke Kur'ana poslancu Muhammedu, naj je mir z njim, in v tem času se muslimani intenzivno posvečajo branju, preučevanju in razlagi Kur'ana.

 

Postiti je dolžan vsak polnoletni in psiho-fizični zdrav musliman in muslimanka in sicer med sončnim vzhodom in sončnim zahodom. V tem času ne smejo jesti, piti in kaditi. Podnevi je prepovedano tudi spolno občevanje.

 

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je pripravila poseben program za mesec ramazan, ki se bo izvajal v sedemnajstih mestih in sicer v Ljubljani, Kranju, Kamniku, Škofja Loki, Tržiču, na Jesenicah, v Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Novemu mestu, Krškem, Celju, Velenju in Mariboru.

 

Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji mag. Nedžad Grabus in tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji g. Nevzet Porić bosta v času meseca ramazana obiskala vse naštete džemate in nagovorila vernike. Spregovorila bosta o pomembnosti meseca ramazana, aktualnih dogodkih v Skupnosti, nadaljnjih načrtih, trenutnem stanju glede projekta izgradnje džamije itd.

 

Vsem muslimanom čestitamo nastopajoče dneve posta in jih spodbujamo, da pripravijo iftare (ramazanske večerje) za svoje sosede in na ta način širijo razumevanje in toleranco med ljudmi.