kranj_3.jpg

SVEČANOST OB LEJLETU-L-MIRADŽU

 

Ljubljana, 10. avgust 2007, (MINAS) – V četrtek, 09. avgusta 2007 oziroma 26. redžeba 1427 P.H. je bila v džematu Kranj organizirana centralna svečanost Islamske skupnosti v RS ob Lejletu-l-miradžu.

 

 

Ob tej priložnosti so se v prostorih Islamske skupnosti v Kranju zbrali številni verniki iz večine džematov v Sloveniji. Svečanosti so prisostvovali tudi imami s področja Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji na čelu s predsednikom Mešihata muftijem Nedžadom Grabusom, člani Mešihata in predsednikom Zbora Islamske skupnosti v Sloveniji g. Refikom Havzijem.

 

 

 

kranj_2.jpg

 

Imami so izvedli mevlud oziroma ustrezen program, ki je s svojo vsebino spomnil prisotne na dogajanje, ki se je pripetilo poslancu Muhammedu, naj je mir z njim, v noči israa in miradža. Namreč, Isra pomeni potovanje Allahovega poslanca Muhammeda, naj je mir z njim, iz Mekke v Jeruzalem oziroma iz Hrama Častnega v Hram oddaljeni v enem trenutku noči in miradž pomeni potovanje iz Jeruzalema v višje nebeške sfere kjer se je pogovarjal z Vzvišenim Bogom.

 

kranj_5.jpg

Ob koncu programa je prisotne nagovoril mufti Nedžad Greabus, ki je poudaril pomembnost pet dnevnih molitev za vsakega posameznika, ker je poslanec Muhammed, naj je mir z njim, z mi'radža prinesel obvezo opravljanja petdnevnih molitev. Torej, zapoved opravljanja petdnevnih molitev je bila zapovedana v tem svetem trenutku oziroma v razgovoru poslanca Muhammeda, naj je mir z njim, z njegovim Gospodarjem. V nadaljevanju je mufti Grabus govoril o življenju poslanca Muhammeda, naj je mir z njim, ki je bilo zelo težko v času, ko se je zgodil miradž. Po tem dogodku je bilo življenje Muhammeda, naj je mir z njim, in njegovih pristašev oziroma prvih muslimanov dosti lažje v Mekki kjer so doživljali zelo nevšečne situacije. Ob koncu se je zahvalil vsem prisotnim, ki so kljub dopustom prišli in s svojo prisotnostjo obogatili program.

 

kranj_4.jpg

 

Dan miradža je tudi dan vakifov oziroma tistih, ki so svoje imetje prispevali za potrebe splošnega dobra oziroma vakufa. Zato so imami na predlog muftija Nedžada Grabusa prebrali celoten Kur'an (hatma) pred duše preminulih vakifov v Sloveniji. Tako je bila organizirana dova (molitev) ob koncu svečanosti s katero je bila hatma podarjena pred duše vseh tistih, ki so v času svojega življenja prispevali sredstva za potrebe Islamske skupnosti v Sloveniji. Prosimo Boga da jih nagradi za njihovo delo in trud, ki so ga namenili za vakuf oziroma Islamsko skupnost v Sloveniji.