dz-grad[1].jpg

RAZSTAVA BOSANSKEGA SLIKARJA NA PTUJSKEM GRADU

 

Ljubljana, 31. maj 2007, (MINAS) – V sredo, 30. maja 2007 je delegacija Islamske skupnosti na čelu z muftijem Nedžadom Grabusom, njegovim namestnikom Ibrahimom Malanovićem in tajnikom Nevzetom Porićem prisustvovala razstavi slik bosansko-hercegovskega akademskega slikarja Seida Hasanefedića v Romanskem palaciju na ptujskem gradu. Delegacija Islamske skupnosti se je odzvala povabilu predsednika uprave Perutnine Ptuj g. Romana Glazerja, ki je tudi odprl razstavo.

 

Seid Hasanefendić je bil rojen v Brčkem leta 1935. Po šestem razredu gimnazije se je vpisal na sarajevsko šolo za uporabno umetnost in tam študiral kiparstvo ter zidno slikarstvo. Leta 1961 se je vpisal na Akademijo likovnih umetnosti v Zagrebu in tam tudi diplomiral. Po vrnitvi v Sarajevo zelo aktivno dela kot likovni umetnik. Slika in razstavlja, ukvarja pa se tudi z grafičnim oblikovanjem. Razstavljal je na mnogih skupinskih razstavah doma in v tujini, veliko pa tudi samostojno in sicer v Zagrebu, na Dunaju, v Parizu, Strassbourgu, Kölnu, Münchnu, Carigradu, Ankari, Izmirju, Bursi, Ferrari, Rimu, Modeni, Dubaju, Starnebergu in Dohi, pa seveda v Sarajevu.

Likovna dela S. Hasanefendića se nahajajo pri številnih kolekcionarjih, galerijah in umetniških muzejih po svetu. Umetnik je posebej ponosen na dejstvo, da so njegove slike postale sestavni del bogate zbirke Muzeja moderne umetnosti v Vatikanu.

 

Ob koncu si je delegacija Islamske skupnosti skupaj z bosansko-hercegovskim veleposlanikom Nj. Eksc. Izmirjem Talićem ogledala bogato umetnot Ptujskega gradu