podpis1.jpg

NOV KORAK H GRADNJI DŽAMIJE

Ljubljana – Ljubljanski župan Zoran Jankovič in mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus sta danes 30.5.2007 podpisala pismo o nameri med MOL in Islamsko skupnostjo v Sloveniji glede prodaje zemljišč, potrebnih za gradnjo islamskega kulturnega centra. Kot je ob podpisu povedal Jankovič, MOL s tem dela prvi korak k rešitvi problema islamske skupnosti.

Sicer pa predvideva, da bodo tej skupnosti vsa zemljišča na voljo letos, nekje do konca septembra.

 

Manjka še šest do sedem milijonov evrov

podpis2.jpgKot je povedal Jankovič, bo mufti sedaj lahko končno začel zbirati denar za džamijo. Zbrati mora okoli šest do sedem milijonov evrov. MOL pa čaka še nekaj postopkov v zvezi z reševanjem prostorske problematike islamske skupnosti. Tako se bo v četrtek sestala komisija, ki bo sprejela sklep o prodaji 6300 kvadratnih metrov zemljišča. To je prva polovica zemljišča v lasti MOL po cenitveni vrednosti 402 evra po kvadratnem metru, je pojasnil župan. MOL nato čaka sprememba prostorskega akta, ki bo javnosti zaradi nove zakonodaje predstavljena septembra, je povedal Jankovič in dodal, da bodo akt sprejeli predvidoma do konca leta. Takrat bo Islamska skupnost tudi lahko začela s pripravo na razpis za izbor projektanta in s pridobivanjem gradbenega dovoljenja.

Jankovič je omenil še dve zemljišči v velikosti 2000 in 1800 kvadratnih metrov, ki sta v zasebni lasti. Z enim od lastnikov je podjetje, ki se ukvarja z investicijami, podpisalo predpogodbo, ki jo bo predalo islamski skupnosti. Z drugim lastnikom pa so v zaključni fazi pogajanj.

 

Grabus: Upamo, da bo čez pet ali šest let džamija končana

Islamska skupnost bo sedaj za denar zaprosila vse, ki jim lahko pomagajo, je povedal Grabus. Najprej bodo poskusili v Sloveniji, kjer upajo tudi na pomoč podjetij, nato pa še na tujem. Tako upajo, da bo čez pet ali šest let džamija končana. Islamski kulturni center bo po muftijevih besedah vključeval amfiteater za družbene dejavnosti, šolo in džamijo. Pogoje za izgled džamije pa bo določila MOL s prostorskim aktom.

 

Jankovič osebno ne bo prispeval denarja za gradnjo

Jankovič pa osebno denarja ne bo prispeval, ker bi to bilo nekorektno do drugih. Kot je povedal, bo funkcija ljubljanske občine zaključena, ko skupnosti prodajo primerno zemljišče in ko sprejmejo ustrezne akte, da se džamija lpodpis3.jpgahko gradi.

Jankovič: Ljubljana mora vsem dati enake možnosti

Na vprašanje, ali v zvezi z gradnjo džamije pričakuje kakšne proteste, pa je Jankovič odgovoril, da je že v času volitev povedal, da podpira gradnjo džamije. "Mislim, da mora Ljubljana dati vsem enake možnosti. V Sloveniji imamo 40.000 pripadnikov islamske verske skupnosti, ki so Slovenci in so to državo soustvarjali," je pojasnil župan. (STA/Foto BOBO)

 

SIOL