Lejletul kadr – Vrata bogaboječnosti, zdravilo za srce in milost vernikom

V zadnji tretjini oziroma 27. noč blagoslovljenega meseca ramazana muslimani obeležujejo blagoslovljeno noč lejletul kadr. V tej noči je Bog leta 610 poslancu Muhammedu, naj je mir z njim, prek meleka Džibrila razodel prve ajete Kur’ana.

Letošnja blagoslovljena noč lejletul kadr nastopi v petek, 5. aprila 2024, po sončnem zahodu. Verniki takrat prosijo Boga, da jih usmeri na pravo pot in poveča njihovo zavest o Vzvišenem Bogu, prosijo ga za milost in odpuščanje.

Noč kadr je prikaz veličastnosti Kur’ana, ki je Božjemu Poslancu razodet kot končno in zaokroženo Vodilo. Kur’an je Božji govor, Božja beseda, ki je razodeta zato, da bo »smerokaz celotnemu človeštvu, svarilo vašega Gospodarja in zdravilo za vaša srca ter vodilo in milost vernikom« (Junus, 157).

Medtem ko se je Poslanec v jami Hira posvetil razmišljanju in pobožnosti, je s prvim Razodetjem k njemu prišel melek Džibril. Trenutek razodetja prvih ajetov Častnega Kur’ana je označil usodni začetek razodevanja Kur’ana. To Razodetje je vtisnjeno v čisto srce Poslanca, naj je mir z njim, in kasneje se je nadaljevalo skladno s potrebami njegovega poslanstva. Razodevanje celotnega Kur’ana je trajalo 23 let. 

Noč kadr krasijo poseben blagoslov in veliki darovi. Nagrade, ki so obljubljene, se lahko s prostovoljnim bogoslužjem, recitiranjem in branjem Kur’ana, zikrom oziroma izgovarjanjem Božjega imena ter s prošnjami za odpuščanje dobijo v tej noči. Kur’an za noč kadr veličastno pravi, da je to noč, ki je boljša kot tisoč mesecev, saj je polna dobrega, ki nas približuje Stvarniku, in omogoča človeku, da pridobi Božjo milost.

Ljudje so v noči, polni moči, pod okriljem Božje milosti in v prisotnosti melekov. V noči kadr »se meleki in Džibril spuščajo zaradi raznih stvari, v njej vlada mir vse do zore« (El Kadr, 3–5). Zato lahko rečemo, da je med našimi molitvami in drugim bogoslužjem v noči kadr prisotno veliko število melekov, ki jih vodi Džibril. 

Raznolikost bogoslužja, priprošenj in dobrih del v tej noči priča o različnih duhovnih stanjih vernikov, njihovih potrebah in željah. V noči kadr molimo k Vzvišenemu Stvarniku, da nam podari svojo milost, da okrepimo svoje duhovno stanje med molitvijo in ostalim bogoslužjem. 

Poslanec, naj je mir z njim, glede noči kadr ni pustil natančnih navodil, je pa pustil priporočilo, da se noč kadr trudimo iskati v zadnji tretjini meseca ramazana. Zato verniki ta čas preživijo v predanem bogoslužju in verjamejo, da bo ravno ta noč noč usode in miru, ter upajo, da bodo nagrajeni s strani Gospodarja, ki jim bo odpustil grehe. 

Častna in plemenita Aiša, naj je Bog zadovoljen z njo, je vprašala Poslanca, naj je mir z njim, katero priprošnjo naj izgovarja v noči kadr. Poslanec ji je rekel, naj izgovarja naslednjo priprošnjo: »Moj Gospodar, ti si Tisti, ki odpušča in imaš rad odpuščanje, zato Te prosim, da mi odpustiš.«

Hamza Muratspahić