V Ljubljani potekal tradicionalni dobrodelni bazar Sila

V soboto, 14. oktobra 2023, je na Stritarjevi ulici in pred Mestno hišo v Ljubljani potekal 30. diplomatski dobrodelni bazar, ki ga je pripravilo slovensko mednarodno združenje žensk Sila. Vabilu veleposlaništva Bosne in Hercegovine se je letos odzvalo tudi Žensko združenje Zemzem, ki je pripravilo tradicionalne kulinarične dobrote.

Na letošnjem bazarju je sodelovalo 48 veleposlaništev in častnih konzulatov. Središče Ljubljane, Stritarjeva ulica je tako za en dan postala svet v malem. Vsaka država se je predstavila s svojimi tradicionalnimi dobrotami in znamenitostmi. Dogodek nosi humanitarno noto, saj bo del sredstev namenjen družinam, ki so jih letos prizadele poplave v Sloveniji.

Mednarodno združenje SILA je nevladno, neprofitno prostovoljno združenje žensk s sedežem v Ljubljani. Ustanovljeno je bilo leta 1993. Njihov glavni namen je povezovati ljudi, ne glede na kulturne razlike in poreklo svojih članic. V veliki večini so to soproge diplomatskih predstavnikov v Sloveniji in Slovenke, ki so določen čas preživele v tujini. Najpomembnejši dogodek je ravno SILA bazar, ki ga organizirajo vsako leto in je eno največjih dobrodelnih prireditev v Sloveniji. Dobiček je namenjen realizaciji različnih dobrodelnih projektov.

Žensko združenje Zemzem je letos zastopalo barve Bosne in Hercegovine. Prispevale so v obliki tradicionalnih bosanskih dobrot. Stojnico so krasili tudi suvenirji in drugi razstavljeni predmeti, ki predstavljajo Bosno in Hercegovino. Članice združenja Zemzem so izjemno počaščene, da so imele priložnost tudi letos sodelovati v dobrodelnem bazarju in s svojim skromnim deležem pomagati pri projektu, ki ga je realiziralo mednarodno združenje žensk Sila. Zahvala za vabilo za gre tudi veleposlaništvu Bosne in Hercegovine.

Fotografije: Tija Ažman