S pogovornim popoldnevom zaključena prva sezona Knjižnice pod krošnjami

V sredo, 13. septembra 2023, je v vrtu Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana potekal zadnji dogodek letošnje sezone Knjižnice pod krošnjami.

Po otvoritvi enote Rajski vrt knjižnice pod krošnjami, ki je potekala 31. maja, je bil obisk knjižnice na voljo od srede do nedelje v popoldanskih urah. Med drugim je sredino pogovorno popoldne potekalo tudi v okviru nacionalnega meseca branja, ki se z različnimi dogodki po Sloveniji obeležuje med 8. septembrom in 8. oktobrom.

V pogovornem popoldnevu smo gostili avtorico knjige Ime mi je Sarajevo, Adriano Kuči, s katero se je pogovarjala novinarka Karmelina Husejnović. Adriana Kuči, pisateljica, Sarajevčanka, Mariborčanka, Bosanka, v svojih romanih piše o vojni, svoji izkušnji z vojno, ne samo z vojno v Bosni, ki jo je preživela v obleganem Sarajevu, temveč tudi o drugi, ki jo je izkusila, o tisti večni arabsko-izraelski. V svojih romanih spretno združuje družbene, vojne, psihološke in ljubezenske teme, vendar pa njeni romani poudarijo tudi to, da hude izkušnje iz preteklosti niso zagotovilo za mirno življenje.

Adriana nam je podala vpogled v ozadje nastanka romana ter delila svoje izkušnje in razmišljanja o tematiki vojne, za katero predvsem pravi, da je popolni nesmisel, ki ga ne bi smel doživeti nihče. Meni, da lahko popolni nesmisel vojne izrazimo in nanj opozarjamo tudi skozi literaturo, kulturo in umetnost. S svojim romanom Ime mi je Sarajevo osvetljuje resničnost vojne in njene posledice, človeško naravnanost, da kljub težkim časom posameznik vedno upa na boljši jutri, poskuša normalizirati življenje, kolikor je to mogoče. Zato je roman Ime mi je Sarajevo roman, in ne avtobiografsko delo, kot izpostavi avtorica, ki bralca popelje skozi izjemno težko obdobje sarajevskega obleganja, hkrati pa opisuje moč človeškega duha in upanja. Med pogovorom nam je Adriana Kuči zaupala tudi, da je pred kratkim oddala rokopis novega romana, ki bo osvetlil problematiko intimnopartnerskih odnosov in nasilja nad ženskami, ki je v porastu povsod. Pogovor je bil tudi priložnost, da nam je povedala, da bo v prihodnosti verjetno ponovno pisala tudi v bosanskem jeziku. Roman Ime mi je Sarajevo je namreč njen prvi roman v slovenščini, kot bo tudi roman, ki je v nastajanju, želi pa se vrniti k svojemu maternemu jeziku.

Knjižnica pod krošnjami je v svoji prvi sezoni uspela ustvariti prijetno in spodbudno okolje za branje ter izvedbo kar nekaj zanimivih pogovorov. V naslednji sezoni se že veselimo novih literarnih dogodkov, naslovov in čarobnih bralnih kotičkov Rajskega vrta. V prvi sezoni je pod krošnjami Rajskega vrta ponujene knjige prebiralo približno 150 obiskovalcev.