Mednarodna konferenca o komunikaciji med verskimi upravmi v Meki

Pod pokroviteljstvom kralja Savdske Arabije je Ministrstvo za verska vprašanja Kraljevine Savdske Arabije, organiziralo dvodnevno konferenco v Meki, in sicer od 13. do 14. avgusta 2023 pod nazivom Komunikacija med verskimi upravami, mešihati in skupnostmi v svetu. 

Konference se je udeležilo 150 verskih predstavnikov in muftijev iz 85 držav, med katerimi je tudi predsednik Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, mufti mag. Nevzet Porić. 

Na konferenci so bile v sedmih panelih obravnavane teme kot so esktremizem in terorizem ter promocija tolerance in sobivanja med narodi. Mufti mag. Nevzet Porić je sodeloval v tretjem panelu v katerem so udeleženci spregovorili o promociji tolernace in sobivanja med narodi. 

Mufti Porić je v nagovoru med drugim povedal: Spoštovati druge pomeni spoštovati sebe. Iskrenost je pomembna v kateremkoli odnosu, saj je iskrenost podlaga za spoštljive medsebojne odnose med narodi. Kot muslimani moramo skrbeti o svojem trenutnem stanju in se učiti iz pretklosti. Toda, moramo se obrniti proti prihodnosti. S svojim načinom življenja, ne glede kje živimo, moramo pokazati, da smo tisti, ki verujejo v Boga, spoštujejo zakone, cenijo svoje sosede in svoje življenje temeljijo na medsebojnem spoštovanju in ljubezni med ljudmi. Moramo biti koristni člani pluralne družbe v kateri živimo in prispevati tej družbi na najboljši možni način. Potrebno je voditi dialog z drugimi. Brez pogovora, stikov in sodelovanja med narodi se počasi oddaljujemo eni od drugih. Zelo pomembna je odprtost in vključenost v družbo v kateri živimo. Vprašanje tolerance med narodi v evropskem kontekstu se iz dneva v dan izboljšuje. Druga, tretja in celo četrta generacija muslimanov v zahodnih družbah je izobražena in vključena v pluralno družbo. Izobraževanje je ključno za širjenje vrednot tolerance med narodi in njihovem medsebojenem sobivanju, je med drugim povedal mufti Porić.

Poleg muftija Porića so se konference v Meki udeležili reisu-l-ulema dr. Husein Kavazović, sarajevski mufti dr. Nedžad Grabus, zagrebški mufti dr. Aziz Hasanović, sandžaški mufti dr. Mevlud Dudić, reisu-l-ulema Šaqir Fetahu, dr. Senad Ćeman in številni drugi.