Obvestilo Islamske skupnosti v RS ob začetku ramazana

V sredo, 22. marca 2023, se s sončnim zahodom začenja deveti mesec muslimanskega koledarja – ramazan, ki bo trajal 29 dni. Prvi dan posta je v četrtek, 23. marca 2023.

Muslimanski ali hidžretski koledar sledi Luninim menam. Lunarno leto je dolgo 354 ali 355 dni. Razdeljeno je na dvanajst neenakih mesecev. Deveti mesec muslimanskega koledarja je ramazan. Lunarno ali muslimansko leto je približno deset dni krajše od sončevega leta, na katerem temelji gregorijanski koledar. Zato se posledično vsi muslimanski prazniki in mesec posta vsako leto premaknejo za deset dni naprej in se tako premikajo skozi vse letne čase. Trenutno smo v letu 1444. Preselitev (hidžra) poslanca Muhammeda in muslimanov iz Meke v Medino, leta 622, predstavlja začetek računanja časa pri muslimanih.

Post je najvišja stopnja pobožnosti. Je dokaz iskrenega verovanja brez licemerstva in dvoličnosti. Ob postu se pri vernikih razvije poseben občutek solidarnosti in dobrodelnosti. Napor, ki ga vernik vlaga med postom in v imenu Boga, je znamenje njegove iskrenosti in predanosti Vzvišenemu Bogu. Post v mesecu ramazanu ne pomeni samo odrekanja hrani in pijači. Pomeni predvsem to, da se odrekamo strastem, slabim navadam in dobrinam. Post nas uči skromnosti in osvobaja občutka egoizma in ošabnosti. Spodbuja nas k predanosti in skesanosti ter tako krepi naše verovanje in prepričanje. Post človeka uči potrpežljivosti, kar je najboljši način za odrekanje slabim navadam, strastem in slabim dejanjem. Pomirjevalno deluje na živčevje, pomirja vznemirjenost in napetost, prinaša dobro počutje in predvsem duševno zadovoljstvo. Spodbudil naj bi razvoj plemenitih vrednot. Pravilen post spremljajo pozitivne misli, dobrodelnost, pomirjenost in druge plemenite vrednote. Mesec obveznega posta ima zelo močen socialno-vzgojni pomen. Egoizem se zamenja z dobrodelnostjo, ki je posebej poudarjena v času meseca posta. Ramazan pomeni tudi odličen odmor za človeški organizem.

Moto letošnjega ramazana v Islamski skupnosti je ”Družina v ramazanu – ramazan v družini”.  Kot verniki in vernice smo obvezni skrbeti za svojo družino. Družina v otroštvu vsakemu posamezniku ponuja ljubezen in samozavest, v zrelih letih pa tolažbo in podporo. Ni kariere ali profita, ki bi lahko nadomestil varnost in toplino družinskega doma. Ni boljšega na tem svetu kot odgovorno in uspešno očetovstvo in materinstvo. Vrednot, kot so solidarnost in dobrodelnost, brez katerih ne more obstati niti ena družba, se naučimo v družini. Zaradi številnih izzivov, pred katerimi se nahaja današnja družina, je mesec ramazan priložnost za krepitev medsebojnih odnosov, obuditev vrednot solidarnosti, dobrodelnosti, medsebojnega razumevanja, ljubezni in spoštovanja. Ramazan je tudi priložnost za medgeneracijsko razumevanje. Skozi post, postne večerje in ostale obrede, kot so branje Kur’ana, skupne večerne molitve in dobrodelnost, lahko pokažemo posebno razumevanje do otrok, mladine, staršev in starih staršev ter jim izkažemo spoštovanje. Skozi lastne primere lahko svoje družine krepimo in izkažemo medsebojno ljubezen. Čas konzumerizma in digitalne tehnologije, v katerem živimo, nas oddaljuje od duhovnosti in ogroža človeško dušo. Tradicionalne vrednote smo potisnili iz svojih življenj in sprejeli vsiljene obrazce obnašanja, ki so narekovane z različnimi sodobnimi trendi in t. i. všečkom. Ob tem smo zapostavili pristne človeške stike, celo med družinskimi člani. Ramazan je odlična priložnost, da preživimo čas z družino, sorodniki, prijatelji in sosedi, preživimo čas v lepem in prijetnem vzdušju in pobegnemo iz sveta digitalne tehnologije.   

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji je pripravila program, ki ga bo izvajala v osemnajstih mestih, in sicer v Ljubljani, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Kopru, Izoli, Kočevju, Novem mestu, Krškem, Trbovljah, Celju, Velenju in Mariboru.

Mufti mag. Nevzet Porić bo skupaj s sodelavci obiskoval džemate ter z verniki, ki jih bo nagovoril in jim namenil primerne nasvete, sodeloval na iftarjih (večerji ob koncu posta).

Ramazan se konča v četrtek, 20. aprila, s sončnim zahodom. Ramazanski bajram je v petek, 21. aprila 2023.

Vsem vernikom in vernicam želimo vesel in srečen ramazan. Ramazan šerif mubarek olsun.