Islamska skupnost uvaja izvajanje verskih aktivnosti v džamijah

Na podlagi odloka št. 00716-26/26/2021 Vlade Republike Slovenije o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji od 13. maja 2021, (Uradni list RS št. 73), ki določa, da so lahko udeleženci navzoči v zaprtih prostorih in na odprtih površinah, kjer se kolektivno uresničuje verska svoboda do 50% zasedenosti zmogljivosti sedišč, Islamska skupnost v Republiki Sloveniji začenja z izvajanjem verskih obredov v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in ostalih objektih, ki so v lasti Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, in sicer od petka, 14. maja 2021. Ob tem je potrebno upoštevati naslednja navodila:

I

Vstop v verske objekte Islamske skupnosti je dovoljen samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Verski objekti bodo odprti 15 minut pred začetkom molitve in se zapirajo 10 minut po opravljenem obredu.

II

V Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana (džamija) in ostalih verskih objektih Islamske skupnosti v RS se bodo opravljale vse dnevne molitve in tedenska molitev džuma-namaz, ki se bo opravljala v dveh terminih, če bo potrebno.

III

Pri gibanju, dostopu in zadrževanju na javnem kraju je potrebno upoštevati varno medosebno razdaljo udeležencev najmanj 1,5 m. Verniki v džamiji naj upoštevajo to določilo pri opravljanju molitve. V vrstah (saf) pri molitvi naj bo med verniki ustrezna razdalja 1,5 m.

IV

Hkrati je lahko v džamiji toliko oseb kolikor lahko džamija sprejme ob upoštevanju predhodnega člena o varni razdalji do drugih oseb.

V

V verskih objektih je obvezna uporaba zaščitnih mask za zaščito ustnega in nosnega predela. Imami in člani izvršilnih odborov bodo organizirali kontroliran vstop v verske objekte. Nihče ne more vstopiti v verski objekt brez zaščitne maske. Verniki naj imajo s seboj molitveno preprogo (serdžada).

VI

Pri vstopu v verske objekte je obvezno razkuževanje rok.

VII

Svetujemo vernikom naj se odpravijo od doma z abdestom (opravljenim obrednim umivanjem). Ni možen vstop v verske objekte brez nogavic.

VIII

Imami in člani izvršilnega odbora so dolžni organizirati po končanih obredih prezračevanje prostorov v katerih so potekali obredi.

IX

Imamom in vernikom svetujemo naj opustijo navado rokovanja pred in po obredu. Po končanem obredu naj zapustijo verske objekte brez zadrževanja v njihovih dvoriščih.

X

Mekteb (verouk) se bo tudi v prihodnje izvajal na daljavo.