Obvestilo za javnost ob kurban bajramu

Kurban bajram je v petek, 31. julija 2020. To je praznik, ki je povezan z romanjem v Mekko in predstavlja steber praktičnega pričanja vere. Zaradi epidemije COVID-19 bo romanje opravilo okrog tisoč vernikov. Iz Slovenije se letos ne bo nihče udeležil romanja v Mekki.

Zaradi epidemije bo bajramska molitev v Muslimanskem kulturnem centru in ostalih verskih objektih Islamske skupnosti, opravljena za določeno število vernikov. Glede na odlok Vlade Republike Slovenije o prepovedi zbiranja ljudi, bo bajramska molitev organizirana za skupine po petdeset oseb v štirih različnih terminih. Vsa navodila NIJZ bodo upoštevana.

Dan pred kurban bajramom se imenuje Dan Arefata in je najbolj pomemben trenutek pri romanju oziroma hadžu. Na ta dan se vsi romarji zberejo na gori Arefat v bližini Mekke in preživijo blagoslovljene trenutke v molitvi, poglobljenemu razmišljanju o sebi, svojih dejanjih in namenijo molitve za dobro vseh ljudi. Za vse tiste, ki niso na romanju je priporočljivo, da Dan Arefata preživijo v postu. Po tem sledi kurban bajram, ki traja štiri dni. V teh prazničnih dnevih imamo priložnost, da se ozremo okoli sebe in pogledamo v kakšnem stanju je naša  družina, sorodniki, prijatelji zato, ker je človek človeku brat in tisto, kar želi sebi mora želeti tudi drugim. Na svetu nismo sami, delimo usodo z ljudmi, ki pripadajo različnim veram, kulturam in prepričanjem. Hadž je simbol enotnosti, globokega verovanja vendar tudi raznolikosti ljudi. Hadž nas uči, da je na Zemlji vse minljivo ter da so etične in moralne vrline bistvene za skladen odnos med ljudmi.

Svetujemo vernikom naj izkoristijo bajramske dneve in se posvetijo svojim družinam. Izogibajmo se številčnejšim druženjem in se na ta način zavarujmo pred virusno okužbo. V svojih molitvah se spomnimo tistih, ki so se znašli v težkih okoliščinah zaradi epidemioloških razmer, spomnimo se tudi zdravstvenih delavcev, ki so v trenutnem času najbolj izpostavljeni in požrtvovalni.

Vernikom in vernicam, ki praznujejo kurban bajram želimo vesel in srečen bajram, vsem našim sodržavljanom pa predvsem dobro zdravje.