Bajramska hutba (nagovor) muftija prof. dr. Nedžada Grabusa ob kurban bajramu

Hvala Vsemogočnemu Bogu za vse kar nam je podaril, selam (pozdrav) Njegovemu Miljencu Muhammedu, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, časnim ashabom (prijateljem) in vsem vernikom in vernicam, ki so živeli in živijo z vero v srcu.

Spoštovani bratje in sestre,

bajram je posebno obdobje, ko se verniki zberemo okrog skupnih vrednot verovanja v Vzvišenega Boga in spoštovanja poslanca Muhammeda, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir. Kurban bajram je praznik žrtvovanja, ki nas uči, da blaginjo, ki jo imamo delimo z revnimi in prijatelji. Sporočilo kurbana je trajno, Stvarnik svetov je skozi primer Ibrahima, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, poučil ljudi, da je človeško življenje zaščiteno s Svetim Tekstom ter da moramo skrbeti za človeško življenje in pravico do življenja. Mi verujemo v Prihodnji svet, verujemo v odgovornost pred Bogom, verujemo, da bomo odgovarjali za svoja dejanja. Zato je kurbanska žrtev v človeški zavesti odkup za grehe, ki smo jih storili skozi leto. To je pot približevanja Stvarniku svetov, ker Gospodarju svetov niso potrebna naša tuzemska darila kot tudi kurbansko meso. Vsemogoči Bog pravi:

”Njihovo meso in  njihova kri se ne bosta dvignila h Gospodarju, z iskrenostjo opravljena dobra dela pa se bodo dvignila k Njemu. Tako vam jih je podredil, da bi slavili Gospodarja, ker vam je pokazal pravo pot. Razveseljuj tiste, ki opravljajo dobra dela! Bog resnično varuje vernike, gotovo pa ne mara izdajalcev in nehvaležnežev!” (Hadž, 37-38)

Dar vere je veliko dobro, ker nas pripravlja na večno blaženstvo in večno življenje. Bog v Kur’anu pravi:

”Resnično smo ti naklonili obilo dobrega, zato se moli k svojemu Gospodarju in daruj kurban! Tvoji sovražniki bodo zagotovo ostali brez spomina!” (Kevser, 1-3).

Izjemen primer Ibrahima, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, v katerem mu je Bog daroval ovna in zaščitil sina Ismaila je navdih za vernike, da darujejo kurban in podarjajo miloščino vsem, ki jo potrebujejo.

Drugo pomembno sporočilo tega bajrama je hadž. Bajram je povezan s praktičnim pričanjem vere skozi opravljanje predpisov hadža. Vsem nam je znano, da je letos izredna situacija ter da je zaradi nalezljive bolezni korona virusa zelo nizko število ljudi dobilo priložnost, da opravi hadž.

Pomen in simbolika obreda hadža je povezana z Božjimi poslanci Ibrahimom in Muhammedom, Bog naj jih blagoslovi in jim podari mir. Hadž je priložnost za osebno spremembo življenjskih navad, kesanje, ki človeku daje priložnost, da se očisti od greha in postane čist od greha kot novorojeni otrok. Zato je Muhammed, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, povedal, da je za ”sprejet hadž nagrada Džennet (raj)”. Muhammedov, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, nagovor s hadža odmeva v naših mislih in daje trajne usmeritve, da so ljudje enaki, da so jezične razlike Božje določilo, da barva kože in poreklo ne smeta biti razlog diskriminacije, da se ljudje okorajžijo in medsebojno si odpustijo povzročeno nepravičnost in žalitve. Zato so tudi naše priprošnje in misli usmerjene h Gospodarju svetov, da nam podari moč, da razumemo sporočila hadža o pravičnosti, enakosti med ljudmi, predanosti Bogu in skušnjavi na poti Resnice.  V tem svečanem trenutku molimo k Vzvišenemu Bogu, da nam sprejeme bogoslužja, olajša stanje, ki je povezano z nalezljivo boleznijo korona virusa s katero se bori cel svet, da nas obvaruje od nalezljive bolezni, skrbi in skušnjav, ki jih ne moremo pretrpeti, da obvaruje našo Skupnost, podari zdravje nam in našim staršem, otrokom in jih napoti na Pravo pot. Molimo Boga, da nagradi z džennetom (rajem) vse umrle in vakife (dobrodelnike) džamije v Ljubljani, podari mir v Sloveniji in celem svetu.

Spoštovani bratje in sestre,

okoliščine v katerih živimo zahtevajo popolno odgovornost od vseh nas. Tudi ta bajram smo morali organizirati pod posebnimi pogoji. Pozivamo vse, da bomo dogovorni in spoštujmo strokovna priporočila pristojnih institucij, da zmanjšamo možnost prenosa nalezljivih bolezni. Obdobje bajrama je obdobje druženja, ostanimo v krogu svojih družin, da ohranimo zdravje. Nekaj naših članov je umrlo zaradi posledic korana virusa, molimo k Vzvišenemu Bogu, da jim podari Džennet (raj). Pozivamo vas, da v skladu s svojimi možnostmi podprete delovanje Islamske skupnosti, da ohranimo vitalnost in funkcionalnost njenega delovanja.

Želimo vam vesele, srečne, mirne in polne zdravja bajramske dneve.

Bajram mubarek olsun!

Predsednik Mešihata Isl. skup. v Sloveniji

Prof. dr. Nedžad Grabus, mufti