Veličanstvenost Ajetul kursijje

Hvala Vzvišenemu Bogu, Gospodarju vseh svetov. Salavat (blagoslov) in selam (mir) naj sta na Božjega poslanca Muhammeda, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir.

Spoštovani bratje in cenjene sestre,

danes je 3. šaban 1441. hidžretskega leta oziroma 27. marec 2020.

V današnjem nagovoru vas želimo spomniti na pomembnost izgovarjanja Ajetul Kursijje oz. 255. stavka drugega kur’anskega poglavja El-Bekara v katerem Vzvišeni Bog pravi:

”Bog je, razen Njega ni boga, Živi in Večni! Dremež in spanec ga ne prevzemata. Njegovo je vse kar je na nebu in na Zemlji. Kdo je ta, ki bi se pri Njemu zavzemal za nekoga brez njegovega dovoljenja? On ve, kaj je bilo pred ljudmi in kaj bo za njimi; od tistega pa, kar On ve, drugi vedo le toliko, kolikor sam želi. Njegova je moč nad nebesi in zemljo in njihovo ohranjanje ga nikdar ne dolgočasi. On je Vsevišnji, Veličastni.”

V teh dneh se neprestano izgovarjanje Ajetul Kursijje ter prositi Vzvišenega Boga, da nam pomaga premagati izkušnje, ki so pred nami. V številnih hadisih je poslanec Muhammed, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, priporočil izgovarjanje Ajetul Kursijje z razlago, da je to najbolj veličasten kur’anski stavek. Po njegovih besedah je oseba, ki izgovarja Ajetul Kursijjo zaščitena in se ji šejtan (hudič) ne približuje. ”V poglavju El-Bekara obstaja najbolj vzvišen stavek. Ko se izgovori ali prebere v hiši v kateri se mogoče nahaja šejtan (hudič), jo ta takoj zapusti. To je Ajetul Kursijja.”

 V dneh samoizolacije je priporočljivo branje Kur’ana, saj je to najboljši ibadet (bogoslužje), ki ga lahko verniki prakticirajo, posebej v svojih domovih, ker je Božji Poslanec dejal, da hiša v kateri se bere in tolmači Kur’an, sveti za prebivalce neba, tako kot zvezde svetijo in utripajo za prebivalce Zemlje.

Vzvišeni Bog v Kur’anu pravi: ”V Kur’anu navajamo najrazličnejše primere, da bi se ljudje poučili. V Kur’anu v arabskem jeziku ni nobenih protislovij, zato da bi se bali svojega Gospodarja.” (Ez-Zumer, 27-28)

V nadaljevanju lahko poslušate Ajetul Kursijjo v izvedbi glavnega imama Munzira Čelenke.