Delavnica o družinski harmoniji

V soboto, 29. septembra 2018, je v organizaciji Ženskega združenja Zemzem, potekala delavnica s študentko Družinske in zakonske terapije Sabino Adrović o družinski harmoniji ter vlogah, ki jih imajo ženske v družini.

Delavnica je potekala v okviru mesečnih tematskih druženj, ki jih ŽZ Zemzem organizira za ženski del skupnosti, vsako zadnjo soboto v mesecu.

Ljudje v življenju vstopamo v copate različnih vlog. Tokratna delavnica je bila namenjena vlogi ženske, ki jih ima znotraj družine kot žena, mati, hčerka, sestra itd. Velikokrat se zgodi, da zaradi preobremenjenosti, ki so posledica usklajevanja vlog, zanemarimo sebe. Čas, ki ga namenimo sebimora biti kvaliteten, vsebuje naj aktivnost, ki nas sprošča in umirja, je glavno sporočilo predavateljice zbrani skupini.

S pomočjo nabora fotografij, ki so prikazovale različne vloge so udeleženke delavnice spregovorile o vlogah, ki so na njih pustile vtis, katera izmed vlog na fotografijah jih osrečuje ali pogrešajo določeno vlogo, čustva ipd., so bile iztočnice o katerih je potekal pogovor.

Med drugim je predavateljica poudarila kako zelo pomemben je pogovor za uspešno družinsko harmonijo. Če se v družini ne pogovarjamo, lahko popolnoma pozabimo na to kaj druga oseba počne in kaj se z njo dogaja. Ljudje postanemo osamljeni, kljub temu, da živimo v družini in si delimo prostor z drugimi osebami. Počutimo se osamljeni, kljub temu, da smo obkroženi z ljudmi, ki bi nam, vsaj tako smo naučeni, morali pomeniti največ. A družinske vezi so tiste, ki se najhitreje razkrhajo.

Ljudje smo naučeni dajati in sprejemati, oboje je po navadi enostransko. S pogovorom imata obe strani nekaj za dati in nekaj za sprejeti. Pogovor, še tako majhen in nepomemben, lahko ponovno poveže ljudi, ki so izgubili vez nekje, brez, da bi to opazili. Še tako različni osebi bosta našli temo za pogovor in razlog za majhen nasmeh. Zato se pogovarjajte; začnite s vprašanjem in nadaljujte z nasmehom. Komunikacija je ključ do boljših odnosov in pozitivne energije med družinskimi člani.