Imami Islamske skupnosti obiskali Evropski parlament

V torek, 19. junija 2018, so se imami Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, na čelu z muftijem prof. dr. Nedžadom Grabusom, mudili na uradnem obisku Evropskega parlamenta v Bruslju.

Gostiteljica delegacije Islamske skupnosti je bila evropska poslanka Tanja Fajon. Ob obisku delegacije Islamske skupnosti v Bruslju so se imami spoznali z delom, strukturo in funkcioniranjem Evropskega parlamenta. Najprej so se srečali z gostiteljico Tanjo Fajon, ki se je pogovorila z imami o pomembnih vpršanjih s katerimi se ukvarja s posebnim poudarkom na človekove pravice. V dinamični diskusiji med imami in evropsko poslanko Fajon so bila odprta številna vprašanja z mednarodnega in domačega političnega področja. Obisk, ki je bil organiziran s strani Islamske skupnosti je del rednega usposabljanja imamov za pomoč pri opravljanju njihovega rednega dela.

Delegacija Islamske skupnosti se je srečala tudi z dvema slovenskima poslancema v Evropskem parlamentu, Ivom Vajglom in Igorjem Šoltesom ter tudi s švedskim poslancem v Evropskem parlamentu, bosanskih korenin, Jasminkom Selimovićem, ki je bil skupaj s evropskim poslancem iz Hrvaške Jozom Radošem pobudnik fotografske razstave v Evropskem parlamentu ”Remembering Srebrenica” avtorja fotoreporterja agencije Reuters Dade Ruvića. Ob tej priložnosti je bila organizirana okrogla miza na kateri so sodelovali umetniki z različnih področij, ki so o Sreberenici govorili na način ”Ali lahko umetniki gradijo mostove tam kjer politiki ne morejo?” Imami so prisostvovali okrogli mizi in odprtju razstave. Ob robu razstave, ki jo je odprla podpredsednica Evropskega parlamenta Livia Jaroka so se imami pogovorili tudi z njo o nekaterih aktualnih vprašanjih. Srečali so se tudi z veleposlanico BiH pri Evropski uniji nj. eksc. Lidijo Topić, k ije predlagala obisk misije BiH v Bruslju toda zaradi drugih obveznostih je bil obisk prestavljen za drugo priložnost.

Obisk Evropskega parlamenta je bil organiziran s pomočjo evropske poslanke Tanje Fajon kateri se kot tudi njeni celotni ekipi ob tej priložnosti zahvaljujemo.