Obvestilo za javnost ob začetku meseca ramazana

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji obvešča javnost, da se v torek, 15. maja 2018, po koledarju Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, s sončnim zahodom (20:34h), začne mesec ramazan in bo trajal do četrtka, 14. junija 2018, ko se bo s sončnim zahodom zaključil (21:00h).

 

Prvi dan posta je v sredo, 16. maja 2018. Prvi dan ramazanskega bajrama je v petek, 15. junija 2018. Letošnji ramazan bo trajal 30 dni. Ramazan je po muslimanskem oz. lunarnem koledarju deveti mesec v letu.

Ramazan je postni mesec. V tem obdobju se muslimani postijo med sončnim vzhodom in sončnim zahodom. V postnem času se verniki trudijo biti v okvirih moralnih načel islama. Post je način in ramazan je čas, da človek premaga telesne strasti v korist duhovne moči, ki si želi občutiti lepoto resnice, pravičnosti, poštenosti, solidarnosti in ljubezni.

Post v mesecu ramazanu je manifestacija osebnega verovanja slehernega posameznika, ki se s pomočjo odrekanja užitkom želi približati Vzvišenemu Bogu. Ramazanski post spodbuja potrpežljivost in ustvarja preventivno odpornost na morebitne slabosti. To je tudi ”tekmovalno obdobje”, ko verniki ”tekmujejo”, kdo bo naredil več dobrega. Post je povzdigovanje duše, vaja za krepitev telesa in opomnik za ustvarjanje dobrih del. Je človekova zaščita, ker preprečuje verniku in vernici, da počneta tisto, kar je prepovedano. Ramazan je tudi mesec Razodetja Kur’ana. V mesecu ramazanu se je poslancu Muhamedu, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, prek angela Gabrijela (Džibrila) začel razodevati Kur’an. Zato se muslimani v tem obdobju intenzivno posvečajo Kur’anu, Božji besedi. Predvsem gre za branje, razlago Božjih besed in preučevanje le-tega. Celoten Kur’an se v času meseca ramazana na glas prebere v večini džamij, in sicer tako da se, glede na to da ima ta Knjiga 604 strani, vsakodnevno prebere 20 strani. Tudi vernice in verniki individualno berejo Kur’an v postnem obdobju, saj je to Bogu ugodno delo.

Islamska skupnost kot organizacija, ki svojim članom pomaga, da lažje prakticirajo verske predpise, bo v času ramazana pripravljala različne programe, ki bodo popestrili ramazansko obdobje.

Ramazanske aktivnosti bodo potekale v Ljubljani, Mariboru, Kopru, na Jesenicah, v Velenju, Celju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Kočevju, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Novi Gorici, Kamniku, Tržiču, Škofji Loki, Kranju in Izoli.

Mufti in njegovi sodelavci bodo obiskali vse džemate oz. enote Islamske skupnosti v osemnajstih mestih po Sloveniji. Sodelovali bodo na skupnih iftarjih in nagovarjali zbrane vernice in vernike. Pozornost bodo posvečali enotnosti v Skupnosti, medsebojnemu razumevanju, tako med člani Islamske skupnosti kot tudi z drugimi, ozaveščanju pri izvrševanju verskih predpisov in vzgoji otrok.

 

Ramazan šerif mubarek olsun! (Vesel in srečen ramazan!)

 

Mešihat Islamske skupnosti v RS