Predstavnik Islamske skupnosti na 13. muslimanskem mednarodnem forumu v Helsinkih

V ponedeljek, 11. decembra 2017, je v Helsinkih potekal 13. muslimanski mednarodni forum z delovnim naslovom Kur’anski humanizem in globalni problemi modernosti: strategija in rešitve.

Foruma se je v imenu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji udeležil generalni sekretar mag. Nevzet Porić.

Forum je bil ustanovljen pred trinajstimi leti s strani Islamske skupnosti Ruske federacije na čelu z muftijem shekhom Ravilom Gaynutdinom, ki je bil gostitelj letošenjega 13. foruma v Helsinkih.

Na forumu so sodelovali predstavniki muslimanskih skupnosti, znanstevniki, predstavniki izobraževalnih institucij, predstavniki oblasti in javnih organizacij iz Evrope, Bližnjega Vzhoda, severne Afrike, jugovzhodne Azije in Severne Amerike.

Muslimanski mednarodni forum združuje muslimanske organizacije na podlagi koncepta kur’anskeg humanizma, ki omogoča, da skozi komprimis med tradicijo in modernostjo poiščejo reštive za vprašanja modernega sveta. Kur’anski humanizem postavlja človeka v ospredje skozi njegovo življenje na Zemlji. Hkrati združuje znanstvene dosežke, tehnologijo in univerazalne vednote, ter postavlja v ospredje človeške in moralne vrednote. Ideje o kur’anskem humanizmu so univerzalne in jih lahko uporabimo v različnih kontekstih. V današnjem svetu mora intelektualna dejavnost hitro slediti spreminjajočemu se svetu in ohraniti svojo osredotočenost na večnost. S takšnimi pogledi so udeleženci 13. muslimanskega mednarodnega foruma v Helsinikih iz petindvajset držav govorili o kur’anskem humanizmu in glabalnih problemih modernosti in tako poskusili predstaviti strategijo in reštive.