Tek za mir od džamije do džamije

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji letos obeležuje stoto obletnico od izgradnje džamije v Logu pod Mangartom in stoto obletnico institucionalnega delovanja Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji na Slovenskem.

S slovesnostjo v Logu pod Mangartom, ki je potekala 23. septembra 2017, je Islamska skupnost obeležila pomemben jubilej. Časopis Slovenec je 24. oktobra 1917, napovedal prihod takratnega reisu-l-uleme in vojaškega muftija iz Sarajeva na otvoritev džamije v Logu pod Mangartom.

Stoto obletnico bo Islamska skupnost obeležila tudi s tekom za mir imama Nazifa Topuza, ki bo tekel od mesta kjer je stala prva džamija v Sloveniji, Log pod Mangartom, do ljubljanske džamije v Ljubljani. Njegov tek bo imel močno sporočilo miru, ki ga bo imam simbolno nesel od džamije v Logu pod Mangartom do nove džamije v Ljubljani. Imam Nazif Topuz bo s tekom pričel 2. oktobra, ko se obeležuje Mednarodni dan nenasilja, saj želi na ta način poslati močno sporočilo zoper kakršnegakoli nasilja.

Imami so skozi celo stoletje pri svojem delovanju v Sloveniji promovirali in zagovarjali mir ter poučevali ljudi, da je mir vrednota za katero se moramo prizadevati vsi in jo prenašati na bodoče generacije. Islamska skupnost je skozi stoletje delovanja v Sloveniji prispevala k pluralni družbi, kot enega od najpomembnejših značilnosti moderne družbe, ki bogati slovensko okolje in prispeva k njeni raznolikosti. Zato je njena vpetost v slovenski prostor zelo pomembna, ker deluje institucionalno in skrbi za precejšnji delež prebivalstva Republike Slovenije. Stota obletnica institucionalnega delovanja je pečat opredeljenosti in usmerjenosti Islamske skupnosti pri njenem delovanju, ki se temelji na odločnosti in opredeljenosti, da svojo pot prizadevanja za mir, spoštovanja, razumevanja in tolerance nadaljuje tudi v prihodnje, saj je prepričana, da s svojim prispevkom pri delovanju prispeva k napredku celotne slovenske družbe.

Sporočilo miru, ki simbolizira željo po miru v celem svetu, bo s tekom od džamije do džamije, nesel enainšestdesetletni imam iz Celja, Nazif Topuz, ki je s tekom pričel v ponedeljek, 2. oktobra 2017, ob 10. uri, z mesta kjer je stala džamija v Logu pod Mangartom. Prihod v Ljubljano je predviden v soboto, 7. oktobra 2017, ob 16. uri pri ljubljanski džamiji. Predvidena trasa teka je dolga približno 130 kilometrov.

Imamu Nazifu Topuzu se bodo pridružili kolesarji iz Velenja, ki bodo prevozili pot od Loga pod Mangartom do Ljubljane, v soboto, 7. oktobra 2017. Kolesarski start je predviden v soboto, ob 6. uri zjutraj, v Logu pod Mangartom in prihod v Ljubljano hkrati z imamom Nazifom Topuzom.

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus, ki je pokrovitelj obeh dogodkov, bo skupaj z ostalimi imami in zbranimi verniki, prijatelji in podporniki, dočakal imama Nazifa Topuza in kolesarje pri Islamskem kulturnem centru v Ljubljani.