Spomin na hadži  Miđaita Ređepija

V četrtek, 07. septembra 2017, nas je v 69. letu starosti zapustil hadži Miđait Ređepi, dolgoletni aktivist in član Islamske skupnosti v džematu Koper-Izola. Pogrebna slovesnost je potekala v mestu Negotino v Makedoniji v soboto, 9. septembra 2017. S tem skromnim tekstom želimo ohraniti spomin na častnega in vrednega hadži Miđaita Ređepija.

Rahmetli (pokojni) hadži Miđait Ređepi se je rodil 15. oktobra 1948 v Negotinu v Makedoniji. Staršem je bilo ime hafiz Sali in Paše. Njegov oče hafiz Sali je bil enajst let imam na teravijah (ramazanska nočna molitev) v Derventi. Rahmetli hadži Miđait je v Slovenijo prišel leta 1971. Leto dni je delal skupaj z rahmetli Ismailom Durmišijem, 31. avgusta 1972, pa je odprl samostojno podjetje.

Od takrat pa vse do svoje smrti, rahmetli hadži Miđait Ređepi je bil vezan na džemat in Islamsko skupnost. Ko je oktobra 2012 umrl Ismail Durmiši, prvi predsednik džemata Koper, sem se pogovoril z hadži Miđaitom. Takrat sem o njemu zapisal naslednje: ”Hadži Ređepi Miđait pomni vse dogodke in ljudi, ki so od njegovega prihoda, 1971. leta, na kakršen koli način prispevali k razvoju džemata Koper. Enostavno je lepo slišati in videti koliko datumov in dni, ljudi in dogodkov, ki so povezani z džematom in skupnostjo si oseba lahko zapomni.” Pri nakupu prostorov za džemat Koper, na naslovu Kosovelov trg 1, je rahmetli Miđait imel veliko vlogo. Prostori so mu bili ponujeni, da jih kupi za svoje zasebne posle, vendar je predlagal, da se ti prostori kupijo za potrebe džemata Koper.

Moje poznanstvo z rahmetli Miđaitom je preraslo v iskreno prijateljstvo tekom vseh devet let, kolikor sem bil imam v Kopru. Rahmetli Miđait je veliko bral versko literaturo, še posebej je imel rad Preporod (Islamski informativni časopis). Bil je njegov redni naročnik in zvesti bralec. Čeprav njegov materni jezik ni bil bosanski temveč albanski je brez težav bral versko literaturo in periodične publikacije v bosanskem jeziku. Spomnim se, da je rahmetli Miđait podrobno analiziral vsako vprašanje in odgovor na katera je odgovarjal Muharem ef. Omerdić v Preporodu. Rad je imel fikh, fikhska vprašanja in odgovore na specifične fikhske mes’ele (zadeve). Pogosto je poklical in vprašal, če mu kaj ni bilo jasno. Od prihoda v Koper si je zapomnil vse imame, teravih imame, goste, predavatelje (ta številka je resnično impresivna). Kljub temu želimo izpostaviti njegovo posebno pozornost in spoštovanje do Muharem ef. Omerdića. Pogosto mi je govoril o njemu. Rahmetli Miđait je opravil hadž (romanje v Mekko) leta 2001 z bosanskimi hadžijami (romarji). S svojim dobrim prijateljem, hdž. Muhamedom Bajrektarevićem je odpotoval v Sarajevo od tam pa v Meko i Medino. Na hadžu so se srečali z Muharem efendijo. Še dandanes se govori o tem srečanju. Pred dvema letoma, na začetku meseca ramazana 2015, sem izvedel, da bo Muharem ef. gost Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Komaj sem dočakal, da to novico prenesem hdž. Miđaitu. Ko sem ga poklical in mu sporočil, da bo Muharem ef. obiskal džemat Koper in vodil džumo-namaz (petkova molitev), se je tako razveselil, kot se otrok razveseli najdražjemu darilu. Po opravljeni petkovi molitvi je hdž. Miđait žarel od sreče. Čeprav je bil čas ramazana, ko je Muharem ef. prišel, je ostal po džumi-namazu, da bi se pogovarjal z našimi člani. Potem, kot da bi vedel koliko sreče in zadovoljstva bo vnesel v srca teh častitih vernikov, je rekel: ”Vi ste meni postavili nekoliko vprašanj. Zdaj pa bom jaz vam postavil eno fikhsko vprašanje. Siguren sam, da še niste slišali za njega.” To sem povedal ne zato, ker bi moral, temveč zaradi nauka kako naj bi se starejši obnašali do uleme (učenjakov). Pogosto mi je omenil naj ga obvestim o prihodu muftija prof. dr. Nedžada Grabusa v Koper na petkovo molitev, ker tudi on želi priti. Hdž. Miđait je lep primer združitve vere in tradicije, ki krasi naš narod, pripravljen in sposoben, da zamenja in pomaga imamu v džematu. Bil je tak polnih 45 let. Zato brez kakršnega koli dvoma verjamem, da bodo po očetovih stopinjah nadaljevali tudi njegovi sinovi Hazbi in Haki s svojimi družinami.

Prosimo Vzvišenega Boga, da hadži Miđaita nagradi za ves njegov trud, dela in zalaganje za dobrobit Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, še posebej za džemat Koper-Izola, ki je po njegovem odhodu ostal brez rednega in spoštovanega člana in prijatelja.

Nevres Mustafić