Bajramsko sporočilo za javnost

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji sporoča, da se v soboto, 24. junija 2017, s sončnim zahodom konča mesec ramazan in se začne tridnevno praznovanje, ramazanski bajram. Prvi dan ramazanskega bajrama je v nedeljo, 25. junija 2017.

 

V mesecu ramazanu smo bili medsebojno solidarni in krepili občutek za sočloveka, kar je najvišja stopnja pobožnosti zaradi katere je Vzvišeni Bog predpisal post. Namen posta je, da se sit človek spomni lačnih ter da bi premožni skrbeli za revne in nemočne.

 

Ramazanski bajram je luč, ki nam je ponujena kot milost, da bi jo človeštvo delilo med seboj. Ramazan nas je duhovno okrepil. Skozi post smo v duši močneje in v telesu jasneje spoznali razliko med trenutnim užitkom in večno povzdignjenostjo. Bajram je priložnost, da se ta pot povzdigovanja v višave človeškega sveta še enkrat poudari.

 

Bajram je krona posta in molitev, ki smo jih muslimani izvrševali v preteklem mesecu. Ramazan je pri nas povečal občutek enotnosti, medsebojnega razumevanja in spoštovanja. Bajram je za vsakega muslimana in muslimanko velik dan. V naših srcih je bajram radost in veselje.

 

Islamska skupnost v Republiki Sloveniji bo bajramske svečanosti organizirala v osemnajstih mestih v Sloveniji, in sicer v Ljubljani, Kopru, Mariboru, na Jesenicah, v Kranju, Tržiču, Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Sežani, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Krškem, Celju, Velenju, Izoli in Novi Gorici.

 

Centralna bajramska svečanost bo v nedeljo, 25. junija 2017, v Ljubljani v Športni dvorani Slovan na Kodeljevem, z začetkom ob 4.30 uri. Bajramsko molitev bo vodil mufti prof. dr. Nedžad Grabus, ki bo ob tej priložnosti nagovoril zbrane vernike. Začetek bajramske molitve in nagovor muftija Grabusa je predviden ob 6. uri.

 

Vsem članom Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji želimo vesel in blagoslovljen bajram, vsem ostalim, našim prijateljem, sosedom, sodržavljanom želimo veliko osebnega miru, veselja, napredka, obilico veselih in prijetnih življenjskih trenutkov ter iskrene čestitke ob dnevu državnosti Republike Slovenije.

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

(Naj je srečen in blagoslovljen bajram)