Bajramska čestitka predsednika Slovenske škofovske konference

Ob ramazanskem bajramu je predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore naslovil čestitko muftiju prof. dr. Nedžadu Grabus, v kateri je zapisal, da ob sklepu svetega meseca ramazana muftiju in vernikom Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji v osebnem ter v imenu katoliških vernikov vošči obilo Božjega blagoslova, edinosti, sloge in miru

Letos mineva petdeset let, odkar je blaženi papež Pavel VI. poslal islamski skupnosti prvo Poslanico ob praznovanju ramazanskega bajrama, papež Frančišek pa je z obiskov pri Velikem Imamu Univerze Al-Azhar v Egiptu v mesecu aprilu potrdil željo sodelovanja med kristjani in muslimani in skupno zavzemanje za mir na svetu. V svojem govoru je sveti oče Frančišek spodbudil vse, da bi se zavzemali za slogo in pravičnost, saj: “zgodovina slavi graditelje miru, ki se s pogumom in brez nasilja bojujejo za boljši svet”. Gospod Jezus v govoru na gori blagruje tiste, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi (prim. Mt 5,9).

Živimo sredi družbe, ki hlepi po imetju in pozablja na Boga, v resnici pa s tem dokazuje, da si človek želi le medčloveško bližino in mir. Z odrekanjem in postom v svetem mesecu ramazanu ste bili islamski verniki številnim zgled, kako usmeriti pogled od materialnih dobrih k večnim. Zato Vam in pripadnikom islamske skupnosti ob sklepu tega obdobja žeim, da bi prenovljeni stopili na pod do bližnjega ter da bi bili kot skupnost složni in edini.

Po dneh posta in molitve naj Vam in vsem vernikom Islamske skupnosti v Sloveniji vsemogočni Bog nakloni obilo blagoslova in edinosti.

Lepo Vas pozdravljam,

msgr. Stanislav Zore, predsednik Slovenske škofovske konference