V Ljubljani organizirano predramazansko druženje z zborom Gazija iz Bužima

V nedeljo, 21. maja 2017, je v organizaciji Kulturno-izobraževalnega zavoda Averroes, ki djeluje znotraj Islamske skupnosti v Sloveniji, organiziran predramazanski koncert duhovne glasbe in sevdaha v izvedbi zbora Gazija iz Bužima.

Zbor Gazija deluje od leta 1992 in je skozi vsa leta združeval več kot sto deklet in fantov vendar je danes to moški zbor, ki šteje 16 članov. Na predramazanskem koncertu so se predstavili s svojimi najbolj znanimi uspešnicami v stilu kasid, program pa so zapolnili tudi z izvedbo izbranih ilahij in sevdalink. Zbor deluje v okviru Centra za informiranje in kulturo občine Buzim.

Na predramazanskem koncertu so bili prisotni ljubljanski mufti prof. dr. Nedžad Grabus, župan občine Bužim Zikrija Duraković, bužimski imam Senad Aljić in direktor Centra za informiranje in kulturu v Bužimu Mersudin Nanić. Prisotne je nagovoril direktor Zavoda Averroes Nevzet Porić in se zahvalil gostom, ki so se odzvali povabilu za sodelovanje v predramazanskih aktivnostih v Ljubljani, kot tudi prisotnim v dvorani za prihod. Prav tako se je zahvalil donatorjem, ki so prepoznali pomen tovrstnih dogodkov in finančno podprli projekt. Goste je nagovoril tudi župan Duraković, ki je pohvalil delo zbora Gazija in poudaril njihove cilje pri vztrajni predstavitvi kulturne in verske identitete. Bužimski imam Senad Aljić je v svojem nagovoru poudaril pomen prihajajočega meseca ramazana in pomen vztrajnosti in podpore pri delovanju Islamske skupnosti v Sloveniji. Mufti prof.dr. Nedžad Grabus je pohvalil delo in angažma zbora Gazija, izrazil dobrodošlico županu Durakoviću, imamu Aljiću in ostalim, prisotnim čestital prihajajoči ramazan in se zahvalil za prihod in podporo, ki jo izkazujejo programom Zavoda Averroes in Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji. Poudaril je tudi, da ljudje iz bosanske krajine močno podpirajo dejavnosti pri izgradnji IKC v Ljubljani.

Mufti prof. dr. Nedžad Grabus je v dopoldanskih urah, v svojem uradu sprejel župana občine Bužim Zikrijo Duraković in ga seznanil z delom Islamske skupnosti v Sloveniji, govorila pa sta tudi o aktualnih vprašanjih in možnostih sodelovanja. Župan in ostali gostje so obiskali gradbišče Islamskega kulturnega centra in bili seznanjeni s projektom izgradnje.

Mesec ramazan za muslimane predstavlja posebno obdobje in s tem namenom je Islamska skupnost v Sloveniji je pripravila predramazanski program in druženje z zborom Gazija.