V petek nastopi mesec posta, mesec milosti

”O verniki, predpisan vam je post, tako kot je bil predpisan tistim pred vami, da bi se zavedali Božjega obstoja.” (El-Beqare, 183)

V petek, 26. maja 2017, s sončnim zahodom nastopi mesec posta, ramazan. Prvi dan posta je v soboto, 27. maja 2017. Verniki ga že nestrpno pričakujejo, saj je to izbran mesec, mesec usmiljenja in odpuščanja.

Prihod meseca ramazana je za muslimane vedno nekaj posebnega, zato se tudi do zadnjega opravljajo vse potrebne priprave za miren vstop v mesec posta. Vsak musliman se na mesec posta predhodno psihično pripravi, saj v njem ne želi zapravljati časa za nepotrebna opravila, zato ga nameni delom, ki so Bogu ugodna. Post nam prinese tudi posebno Božjo nagrado, kot je navedeno v hadisu: “Vzvišeni Allah je rekel: ‘Vsako delo pripada človeku, razen post. Post pripada Meni in Jaz bom človeka nagradil s posebno nagrado!”‘ (Ebu Hurejre, r.a.) To je razlog več za post in dodatna motivacija zanj.

Zakaj je mesec ramazan tako pomemben za muslimane? V mesecu ramazanu se je začelo razodevanje Kur’ana, post je tretja praktična islamska dolžnost, s katero potrjujemo svoje verovanje. Ramazan simbolno nakaže, da je to mesec boja s samim seboj, mesec discipline, družbene odgovornosti in ostalih dobrih dejanj.

”V mesecu ramazanu se je začel razodevati Kur’an, ki je smerokaz ljudem in jasen dokaz prave poti ter razlikovanja med dobrim in zlim.” (El-Beqare, 185)

V tem mesecu se muslimani posvetijo Bogu in sebi. Post predstavlja čiščenje slabih in negativnih stvari iz duše in telesa, je bitka s samim seboj, ko se človek bori, da bo naslednji dan boljši od minulega, in premaguje svoje želje in strasti. V času posta, ki letos traja 29 dni, vstajanje na sehur (zajtrk pred začetkom posta) in redno opravljanje dnevnih molitev pomagata človeku pri samodisciplini. Vernik v času ramazana tekmuje v dobrem, zato se muslimani med ramazanom družijo v ibadetu (Bogu ugodna dela) in na iftarjih, večerjah ob koncu posta. Med seboj se vabijo na iftarje, saj so za to dejanje nagrajeni, kot se navaja v hadisu: ”Kdor priredi iftar v ramazanu, bo imel enako nagrado kot tisti, ki se posti, s tem, da se za tistega, ki se posti, vrednost nagrade ne zmanjša.” (Et-Tirmizi)

Prirejanje iftarjev je sunet, praksa poslanca Muhammeda, a.s.

Post ni le odrekanje hrani, je tudi post duše in srca, ki imata v tem mesecu še precej težje delo. Pri postu je prisotna harmonija, ki vernika pripelje do nagrade. Vernika namreč zgolj odrekanje hrani brez odrekanja strastem in drugim negativnim lastnostim pripelje le do stradanja in ne Božje nagrade in zadovoljstva. Priporočljivo je pripraviti osebni načrt za mesec ramazan, kar vključuje vstajanje na sehur, organizacijo iftarjev, udeležbo na skupnem opravljanju molitev v džamiji, branje Kur’ana, spanje, dajanje sadake (miloščine) in absolutno izogibanje brezdelju. Poslanec Muhammed, a.s., je v hadisu rekel: ”Ko nastopi mesec ramazan, se odprejo rajska vrata. Vrata pekla (džehenema) se zaprejo in hudič (šejtan) je nemočen.” (Buhari)

Verniki v mesecu ramazanu občutijo nezmožnost vpliva šejtana na njihov vsakdan, kar poveča njihov trud in energijo med postom ter vernika spodbudi k opravljanju dobrih in koristnih del.

Vernikom priporočamo, da mesec ramazan dočakajo na spodoben način. Vzvišenega Boga prosimo, da vsem tistim, ki se boste letos postili, olajša post, prav tako Ga prosimo, da si s postom pridobite Božjo milost in nagrado. Navade, ki jih izvajamo med ramazanom in postom, predstavljajo osebno renesanso, zato s takimi prepričanji in dejanji moramo nadaljevati tudi po mesecu posta.

Ramazan šerif mubarek olsun!

Besedilo je nastalo na osnovi arhivskih objav s spletnih strani www.islamska-skupnost.si in www.islamskazajednica.ba