Mufti Grabus na srečanju evropskih verskih voditeljev na Finskem

Na Finskem, v mestu Turku je od 17. do 19. maja 2017 potekalo srečanje evropskih verskih voditeljev (ECRL), katerega se je udeležil tudi mufti prof. dr. Nedzad Grabus, kot član ECRL-ja.

Srečanje je potekalo na Inštitutu Protestantske Cerkve na Finskem. Udeležili so se ga predstavniki Katoliške cerkve, Islamske skupnosti, Protestantske cerkve, Pravoslavne cerkve, Judovske skupnosti in predstavniki drugih verskih skupnosti.

Prvi dan zasedanja je potekal pogovor o organizaciji Evropskega sveta verskih voditeljev (ECRL), oziroma njegovi reorganizaciji in načrtih za prihodnost. Profesor Simon Keyes je predstavil platformo delovanja in aktivnosti. Dogovorjena je bila nova ureditev sveta, ki bo imelo nalogo ponujati nove programe in delovanje sveta. Skrb za delovanje sveta je prevzela Univerza Winchester v Angliji. Prišlo je tudi do spremembe generalnega sekretarja sveta, in sicer namesto Jehangir Sarosh, ki je zelo uspešno opravljal funkcijo generalnega sekretarja, je izvoljen dr. Mark Owen, profesor na omenjeni univerzi. Za vse udeležence je bil organiziran tudi sprejem v občini Turku, katerega gostitelj je bil Olli A. Manni, predstavnik mestnega sveta Turku.

Drugi dan zasedanja je bil posvečen vprašanju migracij in beguncev, kot tudi izzivom s katerimi se sooča Evropa. Gospod Kishan Manocha iz OVSE / ODIHR in gospod Frank Ubachs sta imela uvodno predavanje na omenjeno temo, kateremu je sledila razprava. Mufti Grabus je spregovoril o težavah glede ne poznavanja delovanja verskih skupnosti v pluralni družbi in možnostih za razvoj programov, ki bodo zapolnili praznino v skupnem delovanju vseh odgovornih dejavnikov v širši družbeni skupnosti.

V nadaljevanju zasedanja je organiziran seminar na katerem so bili prisotni člani ECRL-ja, člani Nacionalnega foruma za sodelovanje med verskimi skupnostmi na Finskem ter predstavniki Oddelka za mednarodne odnose cerkvenega sveta.

Zadnji dan je potekal mirovni sprehod po mestu, ki so se ga udeležili predstavniki različnih verskih skupnosti v Turku, kot tudi člani ECRL-ja.

Mufti Grabus in generalni sekretar Islamske skupnosti Porić sta se sestala s predsednikom džemata Islamske skupnosti Bošnjakov v Turku g. Mirsadom Šahinovićem, imamom Mahirjem Ćosićem in drugimi člani skupnosti.

Spomnimo, da so Evropski svet verskih voditeljev ustanovili leta 2001 v Parizu, s ciljem širjenja medverskega dialoga v Evropi. Svet šteje več kot 40 članov, ki predstavljajo najvišje verske voditelje iz skoraj vseh evropskih držav. Svet je pravzaprav del Svetovne konference religij za mir (WCRP), ki ima sedež v New Yorku.