Ljubljanski srednješolci na veroučni debati v Zagrebu

V soboto, 5. marca 2016, so dijaki, ki obiskujejo verouk v džematu Ljubljana, sodelovali na peti veroučni debati, ki jo organizira Medžlis Islamske skupnosti Zagreb.

Veroučna debata se organizira že peto leto zapored, srednješolci, ki se udeležijo debate, predstavljajo svoja stališča o določenem vprašanju in poznavanje določenih tem. Nato sledi diskusija, izmenjava mnenj, sklepanje zaključkov, česar cilj je, da bi se mladino podprlo pri oblikovanju lastne identitete.

Tema letošnje debate je bila ”Kaj mi predstavlja verouk”. Cilj teme je bil narediti predstavitev o pouku islamskega verouka v šolah ali mektebu. Srednješolci so bili v vlogi raziskovalcev in s pomočjo svojih veroučiteljev (imamov in muallim) so raziskali arhiv medžlisa in se pogovarjali z imami in muallimami ter člani džemata, ki so bili neposredno vključeni v delo in organizacijo islamske skupnosti. Rezultati raziskave so pokazali stanje verouka v določenem džematu, mladi so nato predlagali, kako v skladu s potrebami mladih v času, v katerem živimo, izboljšati organizacijo mekteba ali verouka v šolah.

Kongresna-dvorana-Salim-Šabić.jpg1_

Letošnje debate so se udeležili srednješolci iz džemata Zagreb, Reka, Umag, Sisak, Ljubljana, Osijek, Gunja, Pula, Split in Dubrovnik ter gimnazijci Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović iz Zagreba.

Mekteb džemata Ljubljana so predstavljali dijaki mektebske skupine za srednješolce: Kenan Alibabić, Selma Rovčanin in Fatima Salihbašić. Imam Senad Karišik že peto leto zapored pripravlja učence mekteba za njihove nastope in predstavitve. Letošnji predstavniki so pripravili kakovostno predstavitev in s svojim nastopom, preprostostjo in konstruktivno razpravo v skupni razvrstitvi zasedli tretje mesto.

Debate so se udeležili tudi imami in muallime, ki so spremljali svoje mektebske dijake, in gostitelja – glavni imam Medžlisa Islamske skupnosti Zagreb hafiz Aziz Alili ter predsednik Medžlisa Islamske skupnosti Zagreb dr. Gzim Redžepi. Oba sta izrazila zadovoljstvo, ker se je debate udeležilo veliko število dijakov, ki so tako podprli takšna srečanja.

Mladi so se po uradnem delu družili v prostorih Mladinskega kroga Medžlisa Islamske skupnosti Zagreb.

Našim predstavnikom se zahvaljujemo za sodelovanje in jim čestitamo za dosežene razultate ter prosimo Vzvišenega Allaha, da bomo lahko naslednjo veroučno debato organizirali v prostorih Islamskega kulturnega centra v Ljubljani.