Tribuna o vakufu kot trajnem dobru

V petek, 19. februarja 2016, je v dvorani Averroes v Ljubljani potekala tribuna z naslovom Vakuf  ̶ trajno dobro. Gost petkove tribune je bil magister Suad Mahmutović, profesor na Medresi Džemaludin Čaušević v Cazinu.

DSC_0065

Predstavil je definicijo in razumevanje institucije vakufa, njegovo utemeljitev in podrobneje prikazal obstoj vakufskega imetja v času Avstro-Ogrske na področju Bosne in Hercegovine, ki ji je bilo kasneje odvzeto. Spregovoril je tudi o določenih uspešnih primerih, ko je vakufsko imetje odvzeto in kasneje vrnjeno, navedel je tudi primere, za katere vemo, da so vakufski, a do danes še niso vrnjeni. Podrobneje se je osredotočil na vakufe s področja Bihaća, saj je to tema, ki jo je raziskoval in na njej tudi uspešno magistriral.

Suad Mahmutović je v petek v Ljubljani opravil tudi petkovo molitev. Z njim sta v Slovenijo prišla tudi imama Zuhdija Handanović, profesor na cazinski medresi, in Izet Šahinović, imam v džematu Izačić v Bihaću. Zuhdija Handanović je petkovo molitev opravil na Jesenicah, Izet Šahinović pa v Kopru. V popoldanskih urah so si gostje ogledali gradbišče ljubljanske džamije.