Začetek petkovih tribun s filmom ”Svjedoci genocida u Srebrenici”

Vse bolj preverjeno dejstvo je, da je znanje najmočnejše orožje. Kdor ima več, bolj točne, tekoče in vsestranske informacije, velja več. Vsi stremimo k nenehnemu izobraževanju in sledimo načelom vseživljenjskega učenja. To je tudi razlog, da v Islamski skupnosti že vrsto let prirejamo tedenske tribune, ki potekajo najpogosteje ob petkih, in ponujamo širok spekter znanj in informacij.

V petek, 2. oktobra 2015, smo s prvo tribuno začeli nov ciklus jesensko-zimskih tribun. Naš prvi gost je bil televizijski reporter iz Tuzle gospod Salih Brkić, ki je predstavil svoj zadnji dokumentarni film Svjedoci genocida u Srebrenici.

prikazna

Salih Brkić hrani domač video arhiv, ki združuje več kot pet tisoč avdio kaset, ki pričajo o grozodejstvih med vojno v BiH. Njegovo glavno osredotočenje je Srebrenica, genocid v Srebrenici, najdišča primarnih in sekundarnih grobnic, izjave in pričanja preživelih ipd. Mnogi se ga spominjajo kot znan glas iz vojnega obdobja, ko je redno obveščal o dogajanjih med vojno v BiH in za svoje delo dobil tudi priznanje za najboljšega vojnega reporterja za leto 1995. Dobitnik je tudi številnih drugih nagrad in v preteklem letu je od Združenja novinarjev BiH dobil nagrado za življenjsko delo. Salih Brkić o Srebrenici in drugih genocidnih dejanjih, ki so se dogajala na tleh BiH, piše in govori že več kot dvajset let. Glede na to, da je Zavod Averroes v sodelovanju z Zavodom Pogreb ni tabu letos pripravil poseben spominski program ob 20. obletnici genocida v Srebrenici, s katerim smo želeli spomniti in prispevati k ohranjanju spomina na grozodejstva, je bila tudi prva tribuna organizirana z enakim ciljem − govoriti in opozarjati na genocid tudi izven 11. julija.

Tribuna je bila v petek v Ljubljani, v soboto pa na Jesenicah.

Vse, ki bi jih zanimale tribune z različnimi temami, vabimo, da se nam ob petkih zvečer pridružijo v dvorani Averroes in spremljajo tribune, ki jih pripravljamo za vse tiste, ki si želijo novih znanj in stremijo k širjenju svojih obzorij.