Datelj – sadež, s katerim prekinjamo post

Sadež, ki nas spremlja že od začetka civilizacije, je zdrav sadež, s katerim se priporoča prekinitev postnega dne. Je popolnoma naravno živilo in sladilo, bogato z ogljikovimi hidrati, vitaminom B6 ter bakrom, manganom, magnezijem in s kalijem.

prikazna

Poslanec Muhammed, a.s., je svoj post prekinjal z dateljni in priporočal, da vsako jutro zaužijemo sedem dateljnov. Dateljni so hrana, ki ji je poslanec Muhammed, a.s., predvsem v ramazanu, namenjal posebno pozornost. Allah, dž.š., na številnih mestih v Kur’anu omenja palmo in dateljne ter nam naznanja, da bodo dateljni hrana za prebivalce dženeta (raja).

V starih civilizacijah so bili dateljni zelo cenjeni in tako so jih stari Egipčani imeli za simbol plodnosti, Grki in Rimljani so jih uporabljali za okraševanje proslav. Danes so plantaže dateljnov zelo razširjene na Arabskem polotoku, v Egiptu, Španiji in Italiji. Poznamo več kot šeststo vrst dateljnov.

Dateljni v Kur’anu

V 19. suri (poglavju) v Kur’anu, v suri Merjem, ki je razodeta v Meki in vsebuje 68 ajetov (stavkov), se dateljni priporočajo v času porodnih muk. ”Porodne bolečine so jo prisilile, da se je zatekla k palmovemu deblu in rekla: ‘Ko bi vsaj že pred tem umrla in bila popolnoma pozabljena.’ Melek, ki je bil blizu, ji je zaklical: ‘Nikar ne bodi žalostna, Tvoj Gospodar je pod teboj ustvaril potok. Zatresi palmino deblo, nate bodo padali zreli, sveži dateljni. Jej in pij in bodi vesela!”’ (Merjem, 23−25)

Kur’anski del ”…zatresi palmino deblo, nate bodo padali zreli, sveži dateljni”, kaže na to, da so dateljni za nosečnice in porodnice zelo koristni. Spodbujajo maternico tako, da regulirajo in pospešujejo kontrakcijo, kar bi lahko olajšalo porod. Dateljni vsebujejo snovi, ki pomagajo pri krčenju maternice, in sicer se mišice maternice močno skrčijo ter hitreje iztisnejo plod. Vsebujejo tudi sladkor v obliki fruktoze in glukoze ter minerale in proteine, kar priporočajo ženskam pred in po porodu.

Dateljni v hadisu

Hadis je govor poslanca Muhammeda, a.s., in Poslanec, a.s., pravi: ”Hiša, v kateri ni dateljnov, je kot hiša, v kateri sploh ni hrane.” (Ahmed)

V drugi predaji pravi, da bodo ”stanovalci hiše, v kateri ni dateljnov, občutili lakoto”. (Muslim).

Vsako jutro sedem dateljnov

Poslanec Muhammed, a.s., svetuje, da vsako jutro zaužijemo sedem dateljnov. Uživanje sedmih dateljnov za zajtrk ima kar nekaj pozitivnih učinkov. Med drugim zmanjšujejo občutek lakote in potrebo za dodatnim vnosom hrane, saj so nasitne. Zakaj ravno sedem pojasni dejstvo, da s sedmimi dateljni vnesemo veliko količino kalija, ki je dober za kosti in sklepe, fosfor je zelo dober za možgane, železo krepi naše telo, posebej srce.

Dateljni so primerni tudi za zmanjševanje telesne teže, saj vsebujejo zgolj 0,25 mg maščobe. Vsebujejo vitamine A, B1 in B2. Ostali minerali, ki se nahajajo v dateljnih, so kalcij, železo, magnezij, mangan, fosfor, natrij in cink.

Dateljni kot zdravilo

Dateljni nam lahko pomagajo pri številnih težavah, predvsem pri zdravljenju prebavnih motenj, saj pospešujejo delovanje črevesnih funkcij in razvoj koristnih bakterij v črevesju. Dateljni so zelo koristni za osebe, ki imajo težave s trdim blatom, saj vsebujejo snovi, ki stimulirajo leno črevesje. Priporoča se tudi, da se čez noč namakajo v vodi, zjutraj pa se pripravi sirup, ki bi imel laksativno funkcijo.

Poslanec Muhammed, a.s., je rekel: ”Ko nekdo želi prekiniti post, naj vzame datelj, saj je v njem bereket (blaginja), če nima dateljna, naj spije vodo, saj voda čisti.” (Ebu Davud)

Modrost je v tem, da dateljni zmanjšujejo občutek lakote in tako post postane koristnejši in učinkovitejši. Dateljni so hrana prihodnosti in poleg vseh naštetih koristi so vsekakor najboljša možna hrana za prekinitev posta, kot tudi hrana za ohranitev zdravja in zdravilo za čiščenje jeter. Tisti, ki ste zadovoljni s svojim zdravstvenim stanjem, in ga želite takega tudi ohraniti, vam lahko pri tem pomagajo dateljni.