Islamska skupnost izbrala izvajalca del za Islamski kulturni center

Podpis2 prikaznaV petek, 17. aprila 2015, sta mufti dr. Nedžad Grabus, v imenu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, in g. Uroš Razdevšek, v imenu podjetja Gorenje projekt, d.o.o., podpisala pogodbo za izgradnjo Islamskega kulturnega centra v Ljubljani.

Na podlagi razpisa, ki ga je Islamska skupnost v Republiki Sloveniji organizirala leta 2014, je bilo za glavnega izvajalca gradbeno-obrtniških del izbrano podjetje Gorenje projekt, d.o.o., za elektro-inštalacijska dela podjetje Elektromontaža, d.d., za strojne inštalacije pa Klima Ptuj, d.o.o.

Vsi trije ponudniki so za izvedbo del ponudili najugodnejšo ceno. Celoten postopek razpisa in optimizacije projekta je vodilo podjetje Elea iC, d.o.o., ki za Islamsko skupnost izvaja inženiring in nadzor projekta izgradnje džamije v Ljubljani. Projekt Islamskega kulturnega centra v Ljubljani je pripravilo podjetje Bevk&Perović arhitekti iz Ljubljane.

Po terminskem planu se bodo dela na gradbišču za Islamski kulturni center nadaljevala prihodnji teden. Podpisana je pogodba v višini 11,5 milijonov evrov, ki jih je za Islamski kulturni center že leta 2010 zagotovila Država Katar. Na žalost je zaradi ovir Islamska skupnost na ta trenutak čakala pet let. Projekt izgradnje džamije bo predvidoma stal 22,3 milijonov evrov. Za dokončanje projekta bo potrebno zagotoviti sredstva za notranjo opremo v višini 2,4 milijona evrov in izgradnjo dostopne ceste ter potrebne infrastrukture v višini 1,3 milijona evrov. Do zdaj je bilo v projekt Islamskega kulturnega centra vloženih 8,2 milijona evrov. Prva faza izgradnje bo trajala do 15. aprila 2016. Dokončanje celotnega projekta je predvideno v naslednjih treh letih.

Spomnimo, da je prva faza oziroma izkopi, prestavitev kolektorjev in izgradnja opornega zidu končana ob koncu leta 2014. Nadaljevanje izgradnje se nadaljuje v skladu s terminskim planom.

Podpis pogodbe za izgradnjo džamije sovpada z ureditvijo vse potrebne dokumentacije za izgradnjo dostopne ceste, za katero je Islamska skupnost morala spremeniti gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje je bilo pridobljeno septembra 2013, ko je bil položen temeljni kamen. Za dokončanje projekta ni več administrativnih ovir.

Ob podpisu pogodbe je mufti dr. Nedžad Grabus izrazil svoje zadovoljstvo, ker je končno prišel čas, da se džamija v Ljubljani začne graditi. Za njega in za vse muslimane v Sloveniji je to poseben dan, ki bo zapisan v zgodovino projekta izgradnje Islamskega kulturnega centra. ”Do tega trenutka smo prehodili dolgo, trnovo in težko pot. Težko verjamem, da smo končno podpisali pogodbo za izgradnjo Islamskega kulturnega centra. To je krona vseh naporov, izkušenj, hrepenenj, želja in molitev, ki smo jih izrekali za ta trenutek. Zato je današnji dan trenutek, ko se bomo zahvalili najprej Vzvišenemu Bogu, brez Njegove pomoči bi težko prišli do tega. Zahvaljujemo se vsem donatorjem, ki so s svojimi prispevki podprli ta projekt. Hvala tudi vsem tistim, ki so nam pomagali pri odpravi administrativnih ovir, predvsem se zahvaljujem županu Zoranu Jankoviću. Brez njegove podpore in pomoči bi težko rešili vse administrativne ovire in zaplete. Posebna hvala emirju el-validu Shayh Hamedu bin Halifu Alu Thaniju in emirju Države Katar Shayh Temimu bih Hamedu Alu Thaniju, ki sta prepoznala pomembnost tega projekta. Skratka, hvala vsem, ki so pomagali sestaviti mozaik, imenovan Islamski kulturni center v Ljubljani. Prepričani smo v sposobnost izbranih izvajalcev in pričakujemo, da profesionalno in odgovorno delajo na projektu, da bomo imeli najlepšo džamijo v Evropi. Molim Vzvišenega Boga, da nam olajša izgradnjo džamije v Ljubljani in podari dobro voljo, da uspemo v našem delu”, je med drugim ob podpisu pogodbe povedal mufti Grabus.