Mufti Grabus na konferenci v Mekki in na sprejemu pri kralju

Mufti dr. Nedžad Grabus je med 22. in 25. februarjem na povabilo generalnega tajnika Svetovne muslimanske organizacije Rabita dr. Abdulmuhsina Al-Turkija sodeloval na Mednarodni konferenci v Mekki, ki je potekala pod pokroviteljstvom kralja Kraljevine Saudove Arabije njegove visokosti Selmana ibn Abdul Aziza Alu Sauda.

Na konferenci so sodelovale vodilne muslimanske avtoritete, razpravljali so o boju proti terorizmu. Bili so predstavljeni jasni temelji islama kot religije, ki ima močen potencial za razvoj miru in obsojene so bile vse napačne oblike religioznosti, ki povzročajo veliko škodo muslimanom. Sprejet je bil mekanski razglas, ki vse muslimane poziva k mirnemu sobivanju z vsemi ljudmi v svetu in jasno obsoja kakršnekoli oblike ekstremizma. Razglas je namenjen in vsebuje stališča, namenjena voditeljem muslimanskih držav, učenjakom, medijem, mladini in celemu svetu. Popolnoma neutemeljeno je islam obtoževati za nasilje. Terorizem je splošna težava človeške civilizacije in ne more biti poimenovan z verskimi ali etničnimi obeležji.

Ob robu konference se je mufti Grabus srečal s pomembnimi voditelji iz različnih delov sveta. Z izbranimi udeleženci konference se je mufti dr. Nedžad Grabus v Riadu udeležil srečanja s kraljem Kraljevine Saudove Arabije njegovo visokostjo Selmanom ibn Abdul Azizom Alu Saudom.

Kraljevina Saudova Arabija je država, ki ogromno vlaga v razvoj Mekke in Medine, dve sveti muslimanski mesti, in obdobje Kraljevine Saudove Arabije je obdobje, v katerem je omogočeno mirno in dostojanstveno opravljanje hadža, umre in obiska svetih mest, za kar so jim muslimani celega sveta hvaležni. Kraljevina Saudova Arabija ima pomembno vlogo med muslimani in je zato konferenca v Mekki pomembno sporočilo celemu svetu.