”… da ga vzgoji v duhu islama …”

Starši morajo skrbeti za vzgojo otrok. Vzgajati pomeni paziti, negovati, hraniti otroke ter jim pomagati odrasti. S tem se pri otroku razvijajo določena čustva, razvijajo se njegove čustvene in fizične potrebe in možnosti. Tako v otroku spodbujamo pogum za kreativnost in inovacije. Prav tako to vpliva na možnost razvoja zaupanja. Pomembno je, da starši otroke dobro spoznajo in pri njih pridobijo zaupanje, da bi jim lahko omogočili zdravo in normalno življenje brez nepotrebnih pritiskov. Pomagati otroku cveteti pomeni pomagati mu, da se razvije in zraste v zdravega in normalnega človeka.

Poslanec, a.s., je mladino poučeval o pravilnih načelih verovanja. Od Ibn Abasa se prenaša, da je rekel: ”Nekega dne sem bil pri Poslancu, ki mi je rekel: ‘O, otrok, naučil te bom naslednje: Zaščiti Allaha in On bo zaščitil tebe, ko se želiš obrniti na koga, se obrni na Allaha, ko iščeš pomoč, jo išči od Allaha, vedi, da tudi če se zbere cel svet in želi narediti nekaj dobrega zate, tega ne more narediti, če tako ni določil Allah. In če se cel svet zbere, da bi ti škodoval, ti ne more škodovati, če tako ni določil Allah.”’

Pomemben del vzgoje je tudi naučiti otroke opravljati molitev in jih privaditi na to, da molitev in vse druge dolžnosti opravljajo ob pravem času. Abdulah ibn Mesud, r.a., prenaša, da je Poslanec, a.s., rekel: ”Opozarjajte svoje otroke na to, da morajo opravljati molitev, učite jih, da morajo delati dobro, saj je delanje dobrega navada.”

S stališča moralne in etične vzgoje otrok starši otroke usmerjajo k islamski morali in etiki, da bi jih tako krasile iskrenost, zaupljivost, radodarnost, vztrajnost, blagost in dobrohotnost. Poslanec, a.s., je opozarjal starše, da svoje otroke vzgajajo tako, da jih bodo krasile dobre in lepe lastnosti: ”Starši ne morejo dati svojim otrokom lepšega darila, kot da jim podarijo lepo vzgojo.” Vzgoja v duhu islama vključuje to, da bodo otroci dosegli zrelost v vseh smislih: fizičnem, psihičnem, intelektualnem in duhovnem.

Poslanec, a.s., je rekel: ”Počastite svoje otroke in delajte na tem, da dosežejo visoko moralo.”

Na koncu izpostavimo, da islam poudarja to, da starši morajo spoštovati svoje otroke. Poslanec, a.s., je bil do otrok vedno pozoren in jih je spoštoval. Ko se je vrnil s poti, so otroci tekli k njemu in ga objeli. On jih je pogosto objemal in poljubljal. Obsodil in prepovedal je grdo vedenje do otrok in žalitve.

Poslanec, a.s., je rekel: ”Spoštujte svoje otroke in naučite jih, kaj je dobro, da bi vas Allah nagradil.”

Imam Sead Karišik