Teroristični napadi po mnenju Porića muslimanom povzročajo veliko škodo

Ljubljana, 16. januarja (STA) – Tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić ob zadnjih teroristični napadih v Franciji ocenjuje, da tovrstni napadi muslimanom povzročajo veliko škodo. Ob tem poudarja, da večji del slednjih tovrstne napade obsoja in da islam tudi sicer ni nasilna vera. Napaka bi bilo po njegovem mnenju tudi misliti, da so napadi zgolj problem muslimanov.

Porić ocenjuje, da je šlo pri nedavnem napadu na satirični tednik v Franciji za brutalno teroristično dejanje, ki so ga storili ljudje, navdihnjeni z ekstremistično ideologijo.

Takšni napadi po njegovih besedah muslimanom delajo veliko škodo, prav tako pa način poročanja medijev o njih. Prepričan je namreč, da se teroristom v medijih namenja preveč prostora. Poleg tega se po njegovem mnenju stvari preveč posplošujejo. “Islam je pogosto izgovor za družbene razlike in težave, ki se pojavljajo v sodobni družbi,” opozarja.

Razlog, da prihaja do takšnih terorističnih dejanj, Porić vidi v tem, da del sveta, v katerem živijo večinoma muslimani, že 30 let živi v vojnah. Tam so bili po njegovih besedah uničeni vsi državni sistemi, ki so ohranjali mir, zato tam obstaja ogromen prostor, v katerem vladata bodisi brezvladje bodisi izkrivljena ideologija, ki živi od spopada.

Del krivde za to vidi tudi v vojaških intervencijah v nekaterih državah. “Nasilna ukinitev režima z vojaško intervencijo je v marsikateri državi odprla pravni, politični in varnostni vakuum. To je pospešilo pot radikalizaciji in zlorabi islamske vere. Te ideje so našle plodna tla v marginaliziranih in pogosto kriminalnih skupinah v nekaterih državah v Evropi,” opozarja.

Islam po prepričanju Porića ni nasilen

Spraševanje, ali je morda islam sam takšen, da vzpodbuja radikalne ideje, Porić označuje kot popolnoma neutemeljeno in napačno. Takšno razmišljanje po njegovem mnenju zgolj pomaga širiti ideologijo, “ki bo vedno delila ljudi in vnašala nesporazume”. “Če se poenostavljeno kompleks krivice in breme odgovornosti prenese na islam ali generalno na muslimane, to tudi krepi ekstremiste,” dodaja.

Sprašuje se tudi, kako “so potem skozi 1400 let preživele vse verske skupnosti in je ohranjena njihova dediščina na Bližnjem vzhodu, če je islam nasilen”.

“Islam uči, da je ubiti enega človeka enako, kot ubiti cel svet, rešiti življenje enemu človeku, pa je enako kot rešiti življenje celotnemu človeštvu,” ob tem citira muslimansko sveto knjigo Koran.

Razmišljanje, da se morda islam prepočasi prilaga novemu, bolj demokratičnemu razmišljanju sveta, tajnik islamske skupnosti označuje kot evropocentrični pogled na svet oziroma kot razmišljanje, da “vse, kar ni naše, ni dobro”. “Obstajajo razlike med religijami in kulturami, tega ne smemo zanikati. Ne pomeni pa to nujno, da gre za nasprotja, kot se to pogosto razlaga,” pravi in opozarja, da se tudi v Evropi šele zadnjih 70 let razvija družba z drugačnimi religijskimi pogledi.

Sicer pa so “razprave o reformah znotraj različnih interpretacij islama tega naredile prilagodljivega modernim družbam že v začetku 20. stoletja”. “Te razprave so žive in zelo dinamične,” dodaja.

Beseda džihad pogosto zlorabljena

Beseda džihad, ki se pogosto omenja v povezavi s terorističnimi napadi, po Porićevem mnenju nima enotnega pomena, zato obstajajo njene različne interpretacije, tudi takšne, ki jih posamezne ideologije zlorabljajo. Porić zato pojasni pravi pomen besede: “To, kar se predstavlja kot globalni džihad ali boj, je klasični terorizem in nima povezave s temeljnim pogledom na to vprašanje. Džihad je lahko obramba ali samoobramba domovine, toda vedno mora obstajati avtoriteta, na primer država, ki nadzira vse procese.”

Zločin, ki se je nedavno zgodil v Franciji, v Islamski skupnosti v Sloveniji ostro obsojajo in zanj nimajo nikakršne tolerance. Porić ob tem poudarja, da so tudi oni del širše družbe, zato z njo delijo skrb, ki se pojavlja zaradi ekstremnih idej.

Rešitev za njihovo preprečevanje vidi v enotnosti in razvijanju pogledov, ki bodo omogočili temeljite analize stanja, v katerem se nahajamo. “To je namreč globalni problem, s katerim se morajo ukvarjati najpomembnejše institucije v svetu,” dodaja.

Prepričan je namreč, da bi bilo terorizem popolnoma napačno obravnavati samo kot problem, s katerim se morajo ukvarjati muslimani: “Takšna polarizacija bi bila katastrofa za svet.”

Po njegovem mnenju so se islamski učenjaki, predstavniki uradnih organizacij muslimanov in držav z muslimansko večino v zadostni meri distancirali od dogodkov v Franciji in jih jasno obsodili. Tudi sicer je prepričan, da je treba vsako obliko nasilja jasno obsoditi. ”Samo s stalnim izobraževanjem pa lahko dosežejo spremembe,” dodaja.

ako/apo