V organizaciji Zavoda Averroes obeležen dan državnosti Bosne in Hercegovine

Kulturno-izobraževalni zavod Averroes je že četrto leto zapored organiziral dogodek ob dnevu državnosti Bosne in Hercegovine. Dogodek je v torek, 25. novembra 2014, potekal v polni dvorani Zavoda Averroes.

Po predvajanju slovenske in bosanske himne je zbranim nekaj uvodnih besed namenila Amra Halilović. Povedala je, da bosanska mladina in Bošnjaki, ki se odzivajo na tovrstna vabila, poznajo pomen 25. novembra. Ohranjali bodo spomin na ta dan in ga praznovali, saj bo Bosna in Hercegovina vedno njihova domovina.

Nato je besedo prevzel direktor Zavoda Averroes Nevzet Porić, ki je pozdravil vse prisotne in se jim zahvalil, ker so se odzvali vabilu, da skupaj praznujemo Dan državnosti Bosne in Hercegovine. Povedal je, da je ”Bosna in Hercegovina skozi zgodovino precej trpela. Trpeli so njeni prebivalci, a so jo vedno s ponosom branili, zato ker je naša država in najlepša na svetu”. Gospod Porić je poudaril, da ”so takšna druženja nujna. Še vedno se moramo zgledovati po drugih, kako je treba ceniti in spoštovati svojo državo. Na žalost prepogosto izgubimo ta občutek pripadnosti. Spoznajmo svoje otroke z Bosno in Hercegovino, vsadimo jim ljubezen do Bosne in Hercegovine, poučimo jih o tem, da je Bosna in Hercegovina tudi njihova domovina. To je naša naloga.

Nato je sledil ogled filma, prvega dela dokumentarnega filma Alkimija Balkana, ki ga je pripravila Al Jazeera. V filmu smo spoznali Bosno in Hercegovino na drugačen način. Film nam prikazuje stvari, za katere mogoče nismo vedeli, prikazuje obrti in ostale stvari, ki se delajo in izdelujejo v Bosni in Hercegovini. Dokumentarec prikazuje, kako smo Bosanci gostoljuben narod in narod z dušo. Prikazuje, kako je Bosna in Hercegovina pomembna za svet in Evropo. S svojo preteklostjo in zgodovino opozarja na evropsko prihodnost. Bosanci in Hercegovci prevečkrat zaničujemo sami sebe, ta film prikazuje popolnoma nasprotno. Kaže, da smo nadarjen in raznolik narod.

Dogodek se je zaključil v prijetnem vzdušju ob druženju vseh prisotnih.

Vsem državljanom Bosne in Hercegovine in vsem tistim, ki Bosno in Hercegovino čutijo kot svojo domovino, čestitamo ob dnevu državnosti.