Muftijeva čestitka novemu nadškofu

V nedeljo, 23. novembra 2014, je mufti dr. Nedžad Grabus ob svečanem imenovanju novega ljubljanskega nadškofa in metropolita monsinjora Stanislava Zoreta poslal čestitko, v kateri je zapisal:

»Spoštovani nadškof in metropolit monsinjor Stanislav Zore,

ob Vašem imenovanju na mesto ljubljanskega nadškofa in slovenskega metropolita Vam v svojem imenu in imenu članov Islamske skupnosti v Sloveniji iskreno čestitam in Vam želim veliko uspeha v opravljanju te pomembne funkcije.

Žal se danes ne bom mogel udeležiti slovesnosti ob Vašem imenovanju na mesto ljubljanskega nadškofa in metropolita. Islamsko skupnost v Republiki Sloveniji bo na tej slovesnosti zastopal generalni sekretar Nevzet Porić.

Preteklo obdobje je bilo zaznamovano z dobrim sodelovanjem med Katoliško cerkvijo in Islamsko skupnostjo. Veliko je bilo storjenega v smeri medsebojnega sodelovanja, dialoga, razumevanja in spoštovanja. Tako Katoliška cerkev kot tudi Islamska skupnost si prizadevata za ohranjanje in krepitev vrednot etike, spoštovanja Boga, spoštovanja soseda, drugačnosti, sobivanja in razumevanja med ljudmi. To so naše skupne vrednote, na katerih si bomo prizadevali graditi boljši jutri za vse državljanke in državljane Republike Slovenije ne glede na njihovo versko prepričanje.

Glede na to da vsi skupaj preživljamo težko obdobje, sem prepričan, da kot predstavniki verskih skupnosti lahko pomagamo človeku najti smisel in ljubezen do življenja. To je tudi podlaga za boljšo in lepšo prihodnost naše družbe v celoti.

Upam, da se bova kmalu srečala in se pogovorila o aktualnih vprašanjih in sodelovanju, ki si ga želimo nadaljevati s Katoliško cerkvijo tudi v prihodnje.

Sprejmite spoštljive pozdrave!«

Predsednik Mešihata Islamske skupnosti v RS

Dr. Nedžad Grabus, mufti