Otroška prireditev ob kurban bajramu

V soboto, 11. oktobra 2014, je v dvorani Ljudski dom v Ljubljani ob kurban bajramu potekala bajramska prireditev za otroke. Prireditev je organiziral mekteb Ljubljana, ki je na prireditev povabil vse otroke, ki obiskujejo mekteb znotraj Islamske skupnosti v Sloveniji. Namen prireditve je bilo skupno praznovanje bajrama. Na povabilo mekteba Ljubljana so se odzvali mektebski otroci iz Velenja, Kopra, Postojne, Ajdovščine in Nove Gorice.

Osnovni namen prireditve je bil na enem mestu zbrati vse otroke iz Slovenije, ki obiskujejo mekteb in so stari od 5. do 10. let, da bi ob primernem programu skupaj praznovali bajram, se spoznali in družili.

Na začetku je v imenu organizatorja zbrane starše in otroke nagovorila muallima Ela Porić, ki je poudarila namen takšnih in podobnih projektov ter pozvala otroke, da izkoristijo večer za sklepanje novih prijateljstev. Poleg tega je izrazila zadovoljstvo, da so se mektebi med seboj začeli povezovati tudi na takšen način in izrazila upanje, da bomo s podobnimi skupnimi projekti nadaljevali sodelovanje v dobrobit mektebskih otrok. Staršem in otrokom je v imenu kolektiva muallimov Ljubljana čestitala bajram in jim zaželela vse dobro.

Mektebi, ki so se odzvali na naše povabilo, so se predstavili s primerno točko. Tako se je skupina otrok iz mekteba Velenje predstavila s skupnim učenjem kur’anskega odlomka Kewser, mekteb Koper s prepevanjem ilahije Bejtullahov crn ogrtač, mekteb Ajdovščina in Nova Gorica z recitacijo pesmi Hidžra in Moj muallim, mekteb Postojna z recitiranjem kur’anskega odlomka Elif lam mim in mekteb Ljubljana s pesmico Kurban bajram in kratko dramsko igro Mravlja gre na hadž.

Osrednja točka omenjene prireditve je bila bajramska predstava Ovčka pride na večerjo, ki jo je izvedlo gledališče Smejček. Predstava pripoveduje o lačnem volku, ki želi pojesti ovčko za večerjo, vendar skozi pogovor z volkom postaneta najboljša prijatelja. In ker se spodobi, da si najboljši prijatelji med seboj pomagajo, je tako ovčka prebrala volku knjigo zanimivosti, ki je vsebovala veliko zanimivih informacij o bajramu, hadžu in Kabi.

Program so s svojimi glasovi polepšale članice zbora Alhambra, ki so ob tej priložnosti zapele tri ilahije.

Zbrane starše in otroke je na koncu programa v imenu muftija dr. Nedžada Grabusa pozdravil Sead ef. Karišik in jim čestital bajram. Ob tej priložnosti je čestital otrokom za odlično izvedene predstavitvene točke in jih pozval, da nadaljujejo s svojim udeleževanjem v mektebu.

Ovčka in volk sta na koncu programa vsem prisotnim otrokom podelila bajramska darila. Druženje otrok se je ob zaključku programa nadaljevalo tudi v kotičku kreativne delavnice, kjer so imeli priložnost izdelati značko v obliki Kabe.

Program se je zaključil ob radosnih obrazih prisotnih otrok in zato se zahvaljujemo vsem, ki so k tej radosti in otroški sreči prispevali svoj čas in trud.

Sledi nekaj fotografskih utrinkov s pripreditve, ki jih je zabeležil Denis Škrgić: