V Južni Koreji organizirana Svetovna mirovna konferenca

V Južni Koreji v Soulu je bila organizirana svetovna mirovna konferenca od 15. do 20. septembra. Organizirala jo je Svetovna organizacija za mir iz Seula.

Na konferenci so sodelovali številni predstavniki političnega in verskega življenja s celega sveta, med katerimi so bili tudi nekdanji predsedniki držav, predsedniki vlad, verski voditelji in drugi. Na konferenci sta sodelovala tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić in imam Ifet Suljić, iz Hrvaške mufti dr. Aziz Hasanović in tajnik Mešihata mag. Nermin Botonjić. Iz Bosne in Hercegovine so na konferenci sodelovali namestnik reisu-l-uleme Husein Smajić, ravnatelj medrese ‘’Osman ef. Redžović’’ Dženan Handžić ter nekdanji član predsedstva BiH Haris Silajdžić. Prav tako je na konferenci sodeloval predstavnik Islamske skupnosti v Srbiji, tajnik sandžaškega muftijstva Edin Đerlek, pa tudi predstavniki Islamske skupnosti s Kosova, iz Makedonije in Črne gore.

Otvoritev konference je potekala na Olimpijskem stadionu v Seulu. Organizatorji so udeležencem priporočilo promoviranje miru in preprečevanja vojn ter uveljavljanja nenasilnega reševanja konfliktov. Drugi dan je potekal v obliki delavnic, na katerih so potekale razprave o možnostih in metodah promoviranja miru. Tako so si udeleženci izmenjevali izkušnje iz različnih držav in društev.

Tretji dan je potekal sprevod za mir, na katerem so poleg udeležencev na konferenci sodelovali tudi prebivalci Seula in tako sporočili svetu, da se zavzemajo za mir brez alternative. Ob tej priložnosti so zgoraj našteti udeleženci obiskali džamijo v Seulu, kjer so opravili petkovo molitev – džumo.

Konferenca je zaključena s podpisovanjem deklaracije za mir, katere cilj je spodbuditi zavest o potrebi varovanja mehanizmov za implementacijo miru.