Skupno dobro med muslimanskimi in krščanskimi/katoliškimi družinami v Sloveniji in Furlaniji – Julijski krajini

V naselju Planina v Občini Postojna je 14. septembra 2014 organizirano srečanje in medsebojni dialog med krščanskimi in muslimanskimi družinami s področja Slovenije in Italije. Po tem ko so bili prisotni na svečanosti obletnice polaganja temeljnega kamna, se je okrog 50 gostov iz Italije odpravilo na Planino. Načrtovano je bilo celodnevno druženje z gostitelji, ki so jih pričakali v Centru mariapoli na Planini. En izmed glavnih akterjev tega druženja je bil gospod Silvester Gaberšček, ki je, kot vsi ostali, izkazoval precej gostoljubja. V skupini, ki je prišla iz Italije, je bil tudi dr. Šemso Osmanović.

Clipboard08Srečanje se je začelo z medsebojnim spoznavanjem in uvodnimi pozdravi. Nato so sledili nagovori visokih gostov. V imenu IS v Sloveniji je bil na druženju prisoten postojnski imam Fahrudin Smajić. Po nagovorih so svoje izkušnje o Gibanju fokolarov predstavili gostje iz Italije in gostitelji iz Slovenije. Prikazana je tudi video predstavitev ustanoviteljice Gibanja fokolarov, pokojne Chiare Lubich, ki je bila aktivistka za mir in dobro, sobivanje in toleranco, predvsem med kristjani in muslimani. Po tem so muslimani skupinsko opravili molitev – ikindija namaz – nato pa se je predstavila še gospa Shamira Minozzi, umetnica kaligrafije. Nadaljevali smo s predstavitvijo programov in projektov, ki so realizirani v okviru delovanja Gibanja fokolarov. Zanimivo je bilo pripovedovanje o dogodku med vojno v BiH, ko je bila Postojna znana po begunskem centru. Mesto, ki je takrat štelo okrog sedem tisoč prebivalcev, je sprejelo okrog 1300 beguncev. Starši dečka, ki bi moral imeti operacijo na srcu, so bili obupani, saj niso mogli zbrati denarja za operacijo. Obrnili so se na aktiviste in aktivistke, ki so takrat nesebično pomagali beguncem iz BiH. Zbrali so potrebna denarna sredstva in veseli so, ker deček danes še vedno živi in dela v BiH. Ni pozabil vsega dobrega, kar so z Božjo pomočjo zanj storili dobri ljudje.Clipboard09

Omenjeno srečanje je eno izmed dokazov, kako medsebojna pomoč, ljubezen v imenu Boga ter delanje dobrega, ne glede na bravo kože, poreklo, narodnost in vero, pripomore k temu, da smo ljudje boljši in zadovoljni. Člani Gibanja fokolarov so se muftiju dr. Nedžadu Grabusu zahvalili za podporo pri njihovih aktivnostih. Trudili se bomo, da bomo nadaljevali s sodelovanjem v pozitivnem smislu.

Fahrudin Smajić