Mufti Grabus se je v Sredipolju srečal s papežem Bergoglijem

Ob obisku papeža Frančiška kostnice v Sredipolju – občine ob meji s Slovenijo – kjer je 13. septembra molil za žrtve iz prve svetovne vojne, se je dogodka, na povabilo Vatikana in tržaškega nadškofa Giampola Crepaldija, udeležil tudi mufti dr. Nedžad Grabus. Družbo mu je v imenu Islamske skupnosti v RS delal tajnik Nevzet Porić.

photo 1Ob tej priložnosti se je mufti dr. Nedžad Grabus rokoval s papežem Frančiškom in si z njim izmenjal nekaj besed. Po besedah muftija Grabusa je to nadaljevanje njegovih prizadevanj, da se spominjamo ubitih in pokopanih vojakov v prvi svetovni vojni, ki so bili po poreklu predvsem iz Bosne in Hercegovine, po verskem prepričanju pa muslimani.

Italijanska vojska je ob stoletnici začetka prve svetovne vojne imela namen organizirati sveto mašo in srečanje s papežem na Trgu svetega Petra v Rimu, česar pa papež ni sprejel, saj bi šlo za mašo, pri kateri bi se poveličevalo in se spominjalo samo zmagovalcev, saj Italijani prvo svetovno vojno doživljajo kot veliko zmago. To dejstvo je spodbudno za prihodnost Evrope in njenih narodov.

Na območju Slovenije in Italije, posebej na območjih blizu meje, so potekali hudi boji med Avstro-ogrsko monarhijo in Italijo. Precej vojakov iz Bosne in Hercegovine se je borilo na strani Avstro-ogrskega cesarstva. Med velikim številom žrtev najdemo tudi več tisoč Bošnjakov. Pokopani so na različnih lokacijah. V bližini Trsta je vojaško pokopališče, na katerem je pokopanih blizu sto Bošnjakov. Na njihovih grobovih so simboli krščanstva, kljub temu da so bili muslimani, kar dokazujejo njihova imena in priimki.

Srečanje s papežem Frančiškom je nadaljevanje dobrega sodelovanja z dr. Šemsom Osmanovićem, ki je precej pripomogel k temu, da se jephoto 3 mufti dr. Nedžad Grabus udeležil omenjenega dogodka. Dr. Osmanović si že leta prizadeva, da se bošnjaškim vojakom, ki že eno celo stoletje ležijo pod simboli, ki niso njihovi, zamenjajo nagrobni spomeniki.

Zato je današnje sporočilo papeža Frančiška zelo spodbudno: “Kako je to mogoče? Mogoče je, ker so tudi danes v ozadju interesi, geopolitični načrti, pohlep po denarju in oblasti. V ozadju je tudi vojaška industrija, za katero se zdi, da je tako zelo pomembna! In ti načrtovalci groze, vsi ti organizatorji spopadov, kakor tudi prodajalci orožja imajo v srcu napis ‘Kaj mi mar’. Medtem pa modri prizna napako, začuti bolečino, se pokesa, prosi odpuščanja in se zjoče. S tem ‘Kaj mi mar’, ki ga brezobzirni vojni poslovneži nosijo v srcu, morda veliko zaslužijo, toda njihovo pokvarjeno srce je izgubilo sposobnost, da se zjoče. Ta ‘Kaj mi mar’ preprečuje jok. Kajn se ni zjokal. Kajnova senca nas pokriva danes tu, na tem pokopališču. Tu jo vidimo. Vidimo jo v zgodovini od leta 1914 do danes. Tudi danes jo vidimo,” je zbrani množici sporočil papež.

photo prikaznaSlovesnosti so prisostvovali tudi bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, ki je papežu Frančišku podaril cvet, ki simbolizira genocid v Srebrenici, za kar se mu je papež zahvalil in ga pozdravil s selamom. V Sredipolju je bil tudi zagrebški mufti dr Aziz Hasanović s sodelavci.

Upamo, da bo na svetu zavladal mir in bodo te spodbudne besede prišle do ljudi, posebej tistih, ki lahko marsikaj spremenijo.

Nevzet Porić