V sredo, 23. julija, noč lejletu-l-kadr, najpomembnejši dogodek za človeško civilizacijo

Lejletu-l-kadr je posebna noč, ki se obeležuje kot 27. noč meseca ramazana. V tej noči je namreč Vzvišeni Bog prek meleka Džibrila (angela Gabrijela) razodel prve stavke Kur’ana in sicer:

”V imenu Edinega Boga, Milostnega, Usmiljenega! Beri v imenu svojega Gospodarja, ki ustvarja. Ustvarja človeka iz zarodka. Beri, plemenit je tvoj Gospodar, ki uči pisati, ki človeka uči tisto, česar ne zna. ”(Kur’an, 96, 1–5)

To je pomenilo začetek razodetja Kur’ana, ki je trajalo naslednjih 23 let; trinajst let v Mekki, deset v Medini. Kur’an je bil razodet v časovnem obdobju triindvajsetih let postopoma. Razodetje se je začelo 611. leta. Vzvišeni Bog o tem v 97. suri (poglavju) Kur’ana pravi:
”V imenu Edinega Boga, Milostnega, Usmiljenega! Razodevati smo ga začeli v noči Kadr. Kaj misliš, kaj je noč Kadr? Noč Kadr je boljša kakor tisoč mesecev! Meleki in Gabriel se tedaj z Gospodarjevim dovoljenjem spuščajo na zemljo ob vsakem njegovem ukazu. V tej noči ste varni – vse do jutranjega svita.” (Kur’an, 97, 1–5)

Lejletu-l-kadr je priložnost, da se ozremo za seboj in se pokesamo za vse tisto, kar smo počeli, a ni v skladu z verskim prepričanjem, ki ga sledimo. V tej noči mora vsak posameznik razmisliti o sebi, svoji družini, svoji Skupnosti ter določiti prioritete v svojem življenju.

»V tej noči ste varni – vse do jutranjega svita,« kot pravi Kur’an. Zato je potrebno izkoristiti ta blagoslovljeni čas, ki nam je na voljo. Noč Kadr je noč velikega dobra. V tej noči Allah briše grehe. Zato jo je potrebno preživeti v molitvi. Muhammed, Bog naj ga blagoslovi in mu podari mir, je v tej noči izvedel, da ga je Vzvišeni Stvarnik izbral za Svojega poslanca in mu razodel prve stavke Kur’ana.

muslim_prayer_beadsVernikom in vernicam svetujemo, naj v tej noči molijo Vzvišenega Boga za sebe, svoje otroke, družino in džemat oziroma skupnost.

Centralna svečanost v Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji bo organizirana v Ljubljani in bo potekala na Zaloški 217a. Zbrane vernike in vernice bo nagovoril mufti dr. Nedžad Grabus. Svečanosti ob lejletu-l-kadru bodo organizirane tudi v drugih mestih po vsej Sloveniji, kjer deluje Islamska skupnost.

Program se bo začel s teravih-namazom (večerna ramazanska molitev) ob 22.20 uri in bo trajal do sehura (začetek posta, zora) oziroma sabah namaza (jutranje molitve).