Blagoslovljena noč Lejletu-l-berat v Ljubljani

V četrtek, 12. junija 2014, je v Ljubljani organiziran poseben program ”Noč Kur’ana učencev mekteba” s katero je obeležena blagoslovljena noč Lejletu-l-berat. Lejletu-l-berat se obeležuje 15. noč meseca ša’bana in v tej noči se določi usoda za naslednje leto. Meleki (angeli) v noči Lejletu-l-kadr dobijo zapoved, da se predpisana usoda izvrši. Noč Lejletu-l-berat se v hadisih poslanca Muhammeda, a.s., omenja kot noč v kateri Allah, dž.š., odredi našo usodo, življenja in nafako (blaginjo). V določenih hadisih se omenja da v tej noči Allah, dž.š., odpušča grehe. Obenem je to tudi noč, ki nas opomni na skorajšnji prihod meseca ramazana, meseca posta in drugih Bogu ugodnih del. Lejletu-l-berat pomeni osvoboditev in čiščenje. Allah, dž.š., v tej noči oprosti številne grehe tudi tistim, ki si zaslužijo Njegovo kazen vsem razen tistim, ki storijo velik greh.

Program so izvedli najmlajši bralci Kur’ana v mektebu. Program je odprl imam Senad Karišik in poudaril, da je to priložnost, da spodbujamo otroke, da se družijo s Kur’anom, da ga berejo, razumejo in da njegove predpise prakticirajo v svojem življenju. Čestital je mektebskim otrokom na doseženih rezultatih in njihovim staršem, ki so ustrajali v delu z njimi.

Za tem se je program nadaljeval z melodičnim branjem Kur’ana mektebskih otrok, ki so izvali močan val občutkov pri prisotnih vernikih in starših. Kur’anska poglavja so brali naslednji otroci: Anes Alibabić, Merisa Kovačević, Hana Bašanović, Anesa Šabić, Dženisa Kovačević, Halima Porić, Ajla Alešević, Amina Seferović, Benjamin Avdić, Ajla Ljubijankić, Sumeja Isić, Kenan Alibabić, Ahmed Alešević, Fatime Islami, Amra Behar, Abas Alešević, Merisa Amet. Predstavitev bralcev Kur’ana v programu Power Point katero so lahko spremljali prisotni je pripravič učenec mekteba Benjamin Kudić.

V imenu Mešihata Islamske skupnosti je prisotne nagovoril Nevzet Porić, ki je ob tej priložnosti spregovoril o vrednotah branja Kur’ana. Izrazil je zadovoljstvo, da se v okoliščinah hitre vsakodnevnice lahko družimo s častnim Kur’anom skupaj z mektebskimi učenci. Zahvalil se je imamom in muallimam, ki delajo z mektebskimi otroci, da bi jih ob takih programih lahko poslušali.

Program se je nadaljeval z nafilo namazom (prostovoljna molitev) in zikrom, ki je potekal po molitvi, akšam namazu.

Člani Izvršnega odbora Ljubljana Zilhad Kudić in Esad Bajrektarević sta vsem otrokom podelila izvod Kur’ana kot znak pozornosti.

pripravil: Senad Karišik